Västergötlands naturistförening

Västergötlands naturistförening är verksam i Borås. Föreningen driver naturistcampingen på ön Stora Ekenäset i Frisjön i Borås.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Västergötlands naturistförening, Stora Ekenäset

laddar karta - vänligen vänta...

Västergötlands naturistförening, Stora Ekenäset 57.585756, 12.974972 Västergötlands naturistförening Stora Ekenäset Sjöslättsvägen 60 516 96  Aplared E-post: vastergotland@naturistforbundet.se OBS: Tillgång till naturistområdet på ön Sora Ekenäset bara med båt. Besökare hämtas av föreningen. Därför obligatorisk anmälan. Kollektivtrafik: cirka 12 km till närmaste busshållplats: Aplaredsmotet. Dit kommer man med buss 303 från Borås. I mån av plats får cyklar tas med i bussens bagageutrymme (fast avgift, för närvarande (sommar 2017) 30 kr) Cykel: Avstånd till Borås: cirka 20 km. I Västtrafiks tåg får du ta med cykel (fast avgift, för närvarande (sommar 2017) 30 kr).

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Västergötlands naturistförening
Skriftlig kontakt endast via e-post.
E-post: vastergotland@naturistforbundet.se
Mobiltelefon: 070-354 30 93


Föreningens historia

Stora Ekenäset, bryggan där man samlas för att bada och sola

Västergötlands Naturistförening bildades i oktober 1968 och har verksamheten förlagd till Borås kommun. Föreningen har för närvarande cirka 70 medlemmar som till stor del kommer från Borås och kringliggande kommuner. Vi har även medlemmar från många andra platser i Sverige samt från till exempel från Tyskland och Holland.

Föreningen verkar för naturismens idéer och är ansluten till Svenska Naturistförbundet och därigenom också till Internationella Naturistfederationen.

 

 

Stora Ekenäset, Frisjön

Vårt område heter Stora Ekenäset och är en mycket naturskönt belägen ö i sjön Frisjön. Ön som är 80 000 kvm är till stora delar beväxt med skog och det finns promenadstigar som leder runt hela ön.

Badplatser finns, en fin sandstrand som passar bra för de minsta barnen och två bryggor som man kan bada vid. Vi har en stor solplan där det även finns en del träd, så man kan få sol eller skugga allt efter behag.

Stora Ekenäset, klubbstugan, tillika köket

Vårt område har ingen el, men vatten finns i en grävd brunn. I klubbstugans rymliga kök kan man laga mat på gasspis. Klubbstugan är utrustad med allt som behövs i form av grytor, porslin, bestick med mera. Det finns matkällare där du kan förvara dina färskvaror (ingen försäljning finns på området). Vi har en förnämlig vedeldad bastu som är i gång varje kväll under säsongen och doppet i sjön känns extra skönt efter bastun. För disk och dusch värmer vi vatten i vedeldad gryta. Toaletten är ett torrdass med sjöutsikt.

 

 

Stora Ekenäset, bastustugan. Här finns sovplatser, diskplats och bastu

Medlemmar eller gäster kan för en låg avgift sätta upp tält på vår tältplats eller hyra rum i någon av våra stugor. Sänglinne och täcke medtages, madrass och kuddar finns. Vi har fem rum bestående av 2 tvåbädds-, 2 fyrbädds-, samt 1 sexbäddsrum. Kvällarna tillbringar vi oftast vid grillplatsen om vädret tillåter, annars får öppna spisen i klubbstugan bli samlingspunkt.

Stora Ekenäset, bryggan

Vi har två båtar med utombordsmotorer som är avsedda för persontransporter till och från ön. För den som vill ut på sjön för en tur har vi en kanot för utlåning. För fiske i sjön fordras fiskekort.

Vårt område sköts helt med ideellt arbete av våra medlemmar. Stora Ekenäset bjuder på en avstressande miljö nära naturen och utan trafikbuller. Du vaknar till fågelsången, njuter av en dag med sol och bad och ser slutligen solen gå ner i sjön.

Robbin, ordförande

 

 

 

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017