Värmlands naturistförening

Värmlands naturistförening driver Sandvikens naturistcamping i Filipstad, Sveriges första kommunala naturistcamping.

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Värmlands naturistförening, Sandviken fribad och camping

laddar karta - vänligen vänta...

Värmlands naturistförening, Sandviken fribad och camping 59.771750, 14.301007 Värmlands naturistförening Sandviken fribad och camping Camping 1 682 92  Filipstad E-post: Ordforande@sandvikensnc.se Telefon: 0590-211 00 Kollektivtrafik: Värmlandstrafik, Buss 407 (Filipstad – Hällefors), vardagar,  till hållplats Sandviken, bara 800 m från campingen. De flesta turer är anropsstyrda. Det går inte att ta med cyklar på Värmlandstrafikens bussar. Anslutning till Karlstad från Filipstad med buss 400.

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Värmlands naturistförening
Box 118
682 23  Filipstad
E-post: varmland@naturistforbundet.se
Telefon: 0590-21 10 00

 


Föreningens historia

En berättelse om Värmlands naturistförening och Sandvikens camping

I början av 1970 talet började några naturister bada i sjön Yngen. Det var då ett kommunalt naturistområde. Tack till G. Jönsson i Filipstads kommun som stod på sig mot den storm som blev av att man fick bada naken i Yngen.

Kollage från vårt 40-årsjubileum 2013

Sommaren 1971, den 10 juni, invigdes Sandvikens fribad. Det var det tredje kommunala nakenbadet, men här blev också en camping. Det var den första naturistcampingen i Sverige.

Kommunen ställde dit torrdass och senare en telefonkiosk. Efter ett tag byggdes flera grillplatser. Där ibland vår härliga grillplats Höjdpunkten.

Priset för en natt var då 5 kr. Servicen bestod av torrdass och en vattenpump vid bommen nere vid sjön. 1974 började de som var här slå ängen där den nuvarande campingen ligger samma år kom första tidningen Tillsammans ut. 1975 började några personer spåna på att göra en förening och 1976 bildades Bergslagens fribad och naturistcamping. Campingen fortsatte att växa. Efter några år fick vi elström och vatten från en djupborrad brunn.

Bild över stranden och sjön Yngen

Ansvaret för campingen sköttes nu gemensamt av kommunen och föreningen. 1982 hade vi Riksmöte och SNF 25 årsjubileum. I början på 1980 talet var föreningen tämligen stor och då delades den i 2 delar. De som bodde i Värmland kom automatiskt att tillhöra Värmlands naturistförening och andra tillhörde Nora. Samarbetet fortsatte och kommunen investerade i nya anläggningar. Med tiden tog vi själva över driften och arrenderade området. Kommunen bekostade infiltrationsbädden. Nu byggdes sanitära delen som vi nu har. Kommunen byggde tre stugor.

1996 köpte föreningen marken av Stora Enso. När vi köpte marken hade vi precis gjort i ordning grillplatsen vid sjön och tack vare det så fick vi med ängen som det var skog på. Skogen avverkades och betalade en del av markköpet. Sedan vi köpte marken så har campingen fått större och planare platser. Detta arbete har gjorts i omgångar.

Vår nya lokal som vi håller på att bygga

Numera har vi sammanlagt sex stugor. 2014 påbörjades bygget av ett hus som ska bli ny reception och en stor fin lokal att vara i. 2016 markbereddes ängen igen för att få den plan och fin. Nu står den färdig för aktiviteter. Samtidigt gjorde vi en ny tömplats för tömning av gråvatten som gör det lättare för våra husbilsgäster att komma åt och tömma. Våra medlemmar och gäster kommer från hela Sverige och andra länder. Vi har haft gäster ända från Australien.

Nu fortsätter vårt arbete med att få vår nya lokal klar. Även i sommar så kommer vi att fortsätta att göra platser planare. Även en del behöver dräneras.

Sandviken är en pärla att campa och vistas på.

Vid pennan

Britt-Marie Thörn      Anette Jansson
Ordförande                   Sekreterare

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017