Naturistföreningen Svanrevet

Naturistföreningen Svanrevet äger och driver naturistcampingen och fritidsområdet Solhejdan på Skanör i Vellinge kommun. Området ligger inom ett naturskyddsområde.
Föreningen har bastuträffar under säsongen på Solhejdan. Tidigare arrangerades det kallbad och bastu under vinterhalvåret på Sibbarps kallbadhus i Malmö. Föreningens medlemmar finns också vid Ribersborgs naturistbad i Malmö. Under vinterhalvåret arrangeras inomhusbad i Burlöv.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistföreningen Svanrevet, Naturistcampingen och fritidsområdet Solhejdan

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistföreningen Svanrevet, Naturistcampingen och fritidsområdet Solhejdan 55.433367, 12.857479 Naturisåcampingen och fritidsområdet Solhejdan Knösvägen 1-0 239 30  Skanör E-post:  solhejdan@svanrevet.se Mobiltelefon (campingvärden): 073-847 50 88 Kollektivtrafik: Från Malmö C: Skånetrafiken Buss 100, från Hyllie: buss 300. Bussen medtar maximalt två cyklar (mot avgift). I Öresundstågen finns det plats till nio cyklar, i Pågatågen till sex cyklar (avgift). Cykelavstånd till Malmö C: cirka 35 km (bra cykelvägar).

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Naturistföreningen Svanrevet
Box 263
201 22 Malmö
E-post: svanrevet@naturistforbundet.se
Mobiltelefon: 073-847 50 88


Föreningens historia

Solhejdan – en solskenshistoria

Solhejdan är föreningens fritidsområde med naturistcamping som slog upp portarna 1964. Föreningen grundades dock redan 1957 och fyller därmed 60 år i år! Vid grundandet anmälde sig 17 personer som medlemmar och årsavgiften var då fem kronor. Idag har NF Svanrevet nästan 500 medlemmar.

På 1960-talet var det ganska spartanskt på Solhejdan. De som campade där då levde enkelt men med lika mycket gemytlighet och glädje som i dag. 1970 uppfördes ett hus som användes som samlingslokal och som fick namnet Hejdebo. 1971 installerades en septiktank och den första vattenklosetten, med brunt vatten från egen brunn, kom på plats. El på området fick vänta ytterligare några år.

Sedan många år har föreningen kämpat för att få Vellinge kommun att ansluta Solhejdan till kommunalt vatten och avlopp och den 7 juni 2013 fanns det äntligen rent och klart dricksvatten på hela området!

Vi har medlemmar som tillbringat sina somrar på Solhejdan i 25 år men också många nya medlemmar har blivit säsongscampare. Glädjande nog återkommer också flertalet av våra campande gäster år efter år!

Solhejdan drivs helt ideellt av säsongscampande medlemmar i föreningen. Solhejdan är en av SNF ackrediterad naturistcampingplats med många aktiviteter för hela familjen. De campande och besökande är barn, ungdomar och vuxna i alla åldrar.

Svanrevet, Naturistcamping och fritidsområde Solhejdan, poolen

Solhejdan ligger i ett landskapsbildsskyddat område och är omgärdat av de två vackra naturskyddsområdena Flommen och Höll. Flommen är ett naturreservat sedan 1983, med stora geologiska, zoologiska och botaniska värden. Området kännetecknas av mindre avsnörda grunda vikar och laguner (”flommar”) med omgivande strandängar för fauna och flora. Solhejdan har ett strandnära läge men för att därifrån ta sig till den officiella nakenbadstranden (Skanörs norra revel) krävs en cirka 15 minuter lång promenad, oftast i knähögt vatten.

Trots det avskilda läget på Knösen är det bara gång- eller cykelavstånd till Skanörs centrum, där det finns flera butiker och restauranger. Cyklar finns att låna på campingen om så önskas.

Solhejdan har plats för cirka 25 gästande husvagnar och husbilar. Vi blandar säsongsplatser med gästplatser för att skapa en härlig gemenskap, i vilken alla ska känna sig välkomna. Av samma anledning ligger tältgatan, med plats för tio tält, mitt på området. På campingen finns två stugor att hyra; Lillebo med plats för två personer och Storebo med plats för fyra personer. Solhejdan har en kiosk med servering, boulebanor, stor grillplats, lekplats för barn, tvättstuga, gästkök för tältare, stort festtält med scen, vedeldad bastu och uppvärmd pool.

Svanrevet, Naturistcamping och fritidsområde Solhejdan, husvagnsgatan

Varje sommar arrangeras grill- och bastuträffar en onsdag i månaden för alla medlemmar i föreningen, midsommarfirande med dans och lekar runt flaggstången, vattenfest där ung som gammal deltar i lekar och tävlingar med vattenballonger, grillfest som inkluderar både femkamp och auktion samt kräftskiva där alla som vill delta tar med sig det man önskar äta och dricka. De flesta av våra fester ackompanjeras av orkestrar med dansvänlig musik. Under säsongen arrangeras en bouletävling för alla som vill vara med. Föreningens arrangemang och festligheter är alltid öppna för alla som vill vara med! Glädje och gemenskap är och ska vara ett signum för Solhejdan!

I år har föreningen kämpat med konsekvenserna av den stora översvämningen i januari, som resulterade i omfattande vattenskador i alla byggnader och poolen. Det positiva i sammanhanget är att vi nu har öppnat, med delvis renoverade byggnader och fräsch inredning. Föreningen har nu fått bygglov för rivning och nybyggnad av Hejdebo, den äldsta byggnaden på området, som gjort sitt. Under förutsättning att föreningens ekonomi tillåter kan en ny byggnad med en rejäl vedbastu, ett samlingsrum och ett modernt gästkök kanske stå färdig nästa sommar.

Burlövsbadet – veckans clou under vintern

Under cirka 30 år har föreningen hyrt Burlövsbadet, strax utanför Malmö, på söndagarna för familjenakenbad och bastu. I början badade vi varannan söndag på morgonen, varannan söndag på kvällen. Numera är det alltid kvällsbad under två timmar, alla söndagar från början av oktober tills slutet av april. Det brukar komma 40–50 badglada naturister i alla åldrar som badar, bastar och umgås.

Många tycker att man nästan känner sig lite pånyttfödd efter besöket och tar sig an den kommande arbetsveckan, styrkta till kropp och själ! Självfallet låter vi alla nya intresserade som kommer och vill delta i vår gemenskap under vinterhalvåret att prova på naturismens livsfilosofi. NF Svanrevet har värvat många nya medlemmar tack vare Burlövsbadet.

Ribersborg – nakenbad mitt i stan

I Malmö vid Ribersborg, vid brygga tio, samlas badsugna som inte gärna klär på sig för att bada i havet på sommaren. Underbart är att ta ett dopp efter jobbet tycker flera och tar sig därför gärna ner till Ribban för att svalka sig i Öresund i Adamsdräkt. Vid brygga tio finns det flera faciliteter och en liten bit bort finns även handikappbadet som har traditioner för dem som vill bada utan kläder.

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017