Naturistföreningen Snapphanen

Föreningen arrenderar och driver Snapphanen Störsavången naturistcamping i Vilshult i Blekinge.

Året 2016 firade campingen 40 år.

 

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistföreningen Snapphanen, Snapphanen Störsavången naturistcamping

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistföreningen Snapphanen, Snapphanen Störsavången naturistcamping 56.389940, 14.468719 Naturistföreningen Snapphanen Snapphanen Störsavången naturistcamping Mölljesjövägen 90 293 95  Vilshult Telefon: 0454-771384

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Naturistföreningen Snapphanen
Möllesjövägen 90
293 95  Vilshult
E-post: snapphanen@naturistforbundet.se
Telefon: 0454-77 13 84


Föreningens historia

NF Snapphanen bildades 1971 eller 1972 på Snapphanengården, senare Galaxen, och verkade där fram till sensommaren 1976. SNF hade sitt riksmöte på Galaxen 1976 och under mötet fick de veta via brev från markägaren att de inte fick bedriva någon verksamhet. När den värsta chocken hade lagt sig så började ett febrilt arbete med att hitta en ny plats. Det var Mac Arthur Svensson som visste om platsen vid Möllesjön i Skälmershult. Han och några till, bland annat Lennart Hellsten och Kjell Wejklint, åkte upp och diskuterade med Ebba och Arne Håkansson om att få arrendera Störsavången och efter mycket övertalning så gick de efter viss tvekan med på det.

Snapphanen. Grillplatsen

Det var mycket arbete som lades ner. När föreningen kom dit var det bara svart jord men det såddes gräs. Dricksvatten hämtades uppe på bondgården och toaletten gjordes i skogen och morgontoaletten fick göras i Möllesjön. Ganska snart gjordes det en toabyggnad med latrinkärl som man fick köra till Olofström och tömma. Vår grill byggdes i ett tidigt skede av Gustav Günther och den finns ännu kvar även om den nu har fått både bord och bänkar och den tänds varje kväll klockan 18. Den är verkligen hjärtat på campingen. Till att börja med hade vi ett militärtält som samlingslokal, därefter byggdes Dackebo, som de första åren fick rivas varje höst. Sista festen var ärtfesten 2016, nu är den riven på grund av dåligt skick: kaninerna har grävt ut och förstört. Nu är alla papper klara och grunden ska vara klar tills öppningen 2017. Det har ju också byggts bastu och gästkök och även två stugor som vi hyr ut. Vi har också under senare tid skaffat en stuga som vi använder till reception.

1980 tog nuvarande ägaren Ingvar Arnesson över gården efter sina föräldrar Ebba och Arne och på sommaren 1981 var det dags att skriva ett nytt arrendekontrakt. Detta var det många av långliggarna som var väldigt tveksamma till om han skulle göra. De trodde att de skulle få veva stödben och lämna Störsavången. Lennart Hellsten kom upp och skulle diskutera ett förnyat kontrakt och de kom överens. När Lennart kom ner till campingen igen så visade han upp en väldigt ledsen och bedrövad min och alla trodde att nu är det dags att lämna. Då viftade han med kontraktet och de har berättat efteråt att det blev en hejdundrande fest.

Snapphanen

1992 när den nya toalettbyggnaden kom på plats så hjälpte Ingvar till att gräva avlopp och infiltrationen och de blev inbjudna till ärtfesten. 1993 blev de medlemmar i föreningen och det togs emot med blandade känslor. En del tyckte nämligen att de skulle få för stor insyn i föreningens ekonomi. Det kan ju tilläggas att Lena-Kajsa nu sedan två år är kassör och hon har också varit sekreterare i 16 år. När vi byggde den nya duschen grävde vi också en ny brunn. Detta var klart till 2000 när vi hade riksmöte.

Många är de som har varit och besökt Störsavången, både långliggare, medlemmar i föreningen och gäster. I dag finns det fyra långliggare som var med från starten varav två var barn då. Det är Carl-Bertil och Ella Cervin och deras dotter Jeanette som nu har sin familj och Monica Hellsten, dotter till förste ordföranden Lennart Hellsten.

Snapphanen. Bild från jubileumsfesten

Många roliga fester kommer man ihåg genom åren. Vi har bland annat haft Hawaiifest, vilda western, Bayern, ombytta roller, Orientens mystik. Vi får absolut inte glömma en av de allra bästa dagar vi har haft på campingen: förra årets 40 års-jubileum som blev en dag att minnas. Allt var på vår sida: vädret, maten, musiken och alla trevliga gäster som var med. Vi var 110 personer som firade denna dag tillsammans.

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017