Naturistföreningen Skaraborg

Föreningen har verksamhet vid Truvebadet i Lidköping och anordnar inomhusbad i Götene på vintern. Föreningen har medlemmar från stora delar av Västergötland men framför allt från gamla Skaraborgs län.

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Truve naturistbad

laddar karta - vänligen vänta...

Truve naturistbad 58.497900, 13.264000 Truve naturistbad Truve 4 531 70  Lidköping Badet ägs och drivs av Lidköping kommun. Kollektivtrafik: Västtrafik, Buss 106 Lidköping st – Götene till hållplats Truve, sedan cirka 800 m promenad. Man kan också åka till Filsbäck st och promenera cirka 1,5 km. Avstånd till Lidköping: cirka 6 km.

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Naturistföreningen Skaraborg
(Skara)
Postadress:
Box 545
114 79  Stockholm
E-post: skaraborg@naturistforbundet.se
Mobiltelefon: 070-348 15 49


Föreningens historia

Naturistföreningen Skaraborg är en förening som i dag har verksamhet vid Truvebadet i Lidköping samt anordnar inomhusbad i Götene på vintern. Vi har medlemmar från stora delar av Västergötland men framför allt från gamla Skaraborgs län.

Medlemmarna i den nuvarande styrelsen har inte historiken kring hur föreningen bildades utan har därför bett Gert-Inge Rydbeck (förre detta ordförande) att skriva om föreningens historia. Utan Gert-Inge hade inte Truvebadet funnits som officiellt naturistbad i dag. En eldsjäls arbete som vi i nuvarande styrelse försöker förvalta och utveckla. De senaste åren har föreningen ordnat föreningsfika med tipspromenader och andra aktiviteter samt ordnat grillkvällar på Truve för att värva medlemmar. Föreningen har nu cirka 120 medlemmar. En gång om året har vi också en höstfest i badhuset, vilken är uppskattat och välbesökt.

NF Skaraborgs styrelse

 

Truvebadet i Lidköping

Truvebadet har i alla tider varit ett naturistbad. 1981 försökte ett par entusiaster få Lidköpings kommun att öppna badet officiellt. Lidköpings kommun krävde då att det skulle finnas en förening som förhandlingspart. NF Skaraborg bildades då, 1982, och badet öppnades officiell samma år. 1983 stängdes badet officiellt igen då fågelskådare hade klagat på att fågellivet stördes av naturisterna.

Föreningen började se sig om att hitta någon badstrand som kunde lämpa sig för naturistbad. Brev skrevs till närliggande kommuner och markägare som hade mark vid Vänerns strand utan framgång. I början på 1990-talet eller i slutet på 1980-talet dök det upp ett område utanför Hällekis. Markägaren Domänverket kunde tänka sig att föreningen kunde få anlägga en badstrand vid Varaskogen i Hällekis. Badet skulle man få arrendera på prov ett år och sedan skulle det utvärderas. Det blev inget av med detta då det krävde att bryggor byggdes och att föreningen skulle vara med och betala för vägen ner till badet.

1992 kom undertecknad in i föreningen. Föreningen kontaktades av Värmlands naturistförening som hade ett område mellan Gullspång och Karlskoga. Det var en nerlagd barnkoloni som nu skulle arrenderas ut. Tanken var att den skulle drivas i samarbete med NF Värmland. Nu fick vi inte denna plats.

Undertecknad kollade av stränderna mellan Hällekis och Källby, vid Blomberg hittade jag en mycket lämplig plats som naturistbad. Kontakt togs med Götene kommun och vi fick förhandsbesked att det fanns möjlighet att få arrendera stranden på prov ett år. Jag sökte bygglov och det ironiska var att miljö- och hälsomyndigheten krävde att det skulle finnas färskvatten och omklädningsrum. Detta gick också i stöpen då stugägarna intill sa nej trots att jag personligen besökte dem för att visa att vi är vanliga människor.

Föreningen hade hela tiden mycket bra kontakt med dåvarande chefen på Park & Fritid i Lidköping. Vi var runt på olika platser i kommunen för att hitta en lämplig strand. Alla gånger skulle vi få baden på prov ett år vilket vi sa nej till, då vi hade förlorat Truve om det inte skulle bli något på de tilltänkta platserna. Då hade vi stått utan bad. Under 2003 gjorde Lidköpings kommun en detaljplan över bland annat badstränderna och denna gick ut på remiss. I remissen stod det en rad: Truvebadet åt naturisterna. Föreningens styrelse beslutade att ligga lågt under remisstiden och hoppas på att ingen skulle notera att vi skulle få badet.

Så blev det. 2004 blev badet officiellt. Lidköpings kommun iordningsställde ytan till höger om vägen ner till stranden, men vi fick själva så gräs. Till vänster om vägen hade några entusiaster slagit vassen och hållit på att klippa där, så att det blev en fin gräsyta några år tidigare. De första åren fick vi klippa gräset nere vid stranden själva vilket var jobbigt då det bara var en som klippte. Sedan åtog sig Lidköpings kommun att klippa gräset samtidigt som de klippte stora planen. De sista åren har vi fått klippa själva igen då deras anställda hade blivit antastade nere vid badet.

I slutet på 1990-talet ordnade föreningen inomhusbad på Lundsbrunns kurort, men det blev dyrt för föreningen då Lundsbrunns kurort tog bra betalt för hyran. Vi fick då hyra Skara badhus till ett betydligt billigare pris. Där badade vi några år tills badhuset skulle rivas och ett nytt skulle byggas. Föreningen fick då möjlighet av Götene kommun att hyra badhuset i Götene och när Simklubben i Götene tog över driften så fick vi fortsätta att få hyra på söndagar.

Gert-Inge Rydbeck

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017