Naturistföreningen Nakenkultur

Naturistföreningen Nakenkultur är verksam på Ostkusten i Uppland och södra till mellersta Norrland. Sommarens bas är Fjällnora naturistbad i Uppsala kommun. Badet ägs och drivs av kommunen. Mer information om det mångsidiga Fjällnora friluftsområde hittar du på Uppsala kommuns hemsida. Har kan du också läsa hur du kan ta dig till Fjällnora med veteranbuss.
Vintertid träffas föreningens medlemmar till inomhusbad i Almunge i Uppsala.

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Fjällnora naturistbad

laddar karta - vänligen vänta...

Fjällnora naturistbad 59.830406, 17.913670 Fjällnora naturistbad Fjällnora 35 755 97  Uppsala Kollektivtrafik: UL, Buss 809 mot Knutby från Uppsala centralstation till hållplats Fjällnora vägskäl, sedan cirka 3 km promenad. Under sommaren  kan du åka veteranbuss helt till Fjällnora friluftsgård vissa dagar, från busshållplatsen för buss 809; UL-taxa gäller. Veteranbussen har också anslutning till Lennakatten från Selknä; Uppsala – Lenna järnvägs taxa gäller.  Mer information på Uppsala kommuns webbplats.

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Naturistföreningen Nakenkultur
℅ Olle Strand
Birkagatan 14 A
752 39  Uppsala
E-post: nakenkultur@naturistforbundet.se
Telefon: 018-50 29 75


Föreningens historia

Sol, friluftsliv, hälsa, glädje

– ett motto som föreningen Stockholms naturvänner använde under 1940-talet. Naturismens föreningsrörelse i Sverige firar 85 år 2017. Syftet med en naturistförening är att vårda och värna naturismens sunda idé samt skapa möjligheter att praktisera naturism.

Inomhusbad

Hösten 1997 satte vi igång i Uppsala med klädfritt inomhusbad. Vi hyrde in oss på Delfinen i Hågaby, lördagar kl. 8–10. Tidig morgon, de som kom och badade med oss tyckte att det var en bra tid. Vi bildade föreningen Badstugan ”för att ordna inomhusbad i Uppsala”. Gottsundabadet var ett förnämligt bad, med 50-m bassäng, bubbelpool och en jättestor vattenrutschkana. Glada naturister kom från hela Mellansverige för att bada med oss. Hälften var anslutna i någon SNF-förening, andra var fria naturister.

Studenthälsans simhall Svettis vid Svandammen har sin plats i svensk naturisthistoria. 1975 och några år framåt fanns där tider för gemensamt nakenbad, först i Sverige undantaget föreningsbaden. Nu är bassängen torrlagd och överdäckad, ett gym (utan bad) har tagit över. Foto: Keith Samuelson

Ett problem var att vi bara fick boka ett bad åt gången. Men vi hade bra samarbete med andra naturistföreningar. Problemet löstes när den nu nedlagda Naturistföreningen Rullsand och Naturistföreningen Mälardalen gick in och reserverade badtider åt oss. Då kunde vi presentera ett badprogram för hela terminen! Gottsunda chockhöjde hyran och inga bra hyrestider stod att få. Vi valde att bada i Svettis vid Svandammen, en liten simhall. Några år senare lämnade Studenthälsan Svettis, det blev hyreshöjning och ”ingen gemensam bastu”. Vi flyttade tillbaka till Delfinen. Men 2014 revs detta badhus. Vi drog vidare till Almungebadet, 27 kilometer öster om Uppsala.

Fjällnora nakenbad

På Fjällnora friluftsområde, 20 km öster om staden, finns sedan 1970-talet ett skyltat nakenbad. Där hakade vi på. Vi städade, grillade och värvade nya inomhusbadare!

Naturistföreningen Nakenkultur

2004 startade vi NF Nakenkultur, som sökte anslutning till SNF. All verksamhet genomfördes nu i samarbete mellan NF Nakenkultur och Badstugan. Nyårsfester hade vi i Delfinen, vi dukade långbord vid bassängkanten. Nästan 40 personer kunde vi få in men då var det trångt. I Delfinens sporthall spelade vi klädfri volleyboll. Sommarfester, höstfester och nyårsfester, med övernattning, arrangerades i fritidsanläggningar i och utanför Uppsala.

Tropisk vinternaturism

Vi har gjort fyra studiebesök i Tropiska växthuset i Botaniska Trädgården i Uppsala. Klädfria kunde vi vandra runt i tropisk grönska – under sakkunnig ledning – medan snö och kallt regn härjade utanför de stora glasfönstren.

Naturistliv i naturen

Vandringen på Sörmlandsleden vid Paradiset sommaren 2007 var en höjdare. Vi besökte Tornberget, Stockholms högsta punkt, 111 meter över havet. På återvägen rast vid en badsjö i skogen. Foto: Tomas Johansson

Nakenvandring är en naturistisk höjdare. Med början 2006 organiserade vi klädfria naturturer i Uppland. Följande år vandrade vi vid Paradiset i Stockholms sydligaste utmarker och på Ingarö.

Två gånger var vi på gång vid Skottvång i Södermanland. Vi deltog i Sundsvallsföreningens vildmarksdagar i Björnlandet i inre Medelpad. 2009 var vi inbjudna till ”Solen och vindarnas ö”, Gotland, där vi vandrade i sandiga naturreservat och på steniga ständer.

Utåtriktad information

NF Nakenkultur har vårdande och värnande av nakenkulturens historia och ideologiska arv i stadgarna. Den första naturistföreningen i Sverige, grundad av professor Johan Almkvist 1932, hette Hälsa genom Nakenkultur. Professorn ivrade för ”kulturen” inom nakenkulturen. Och vi vill gärna räkna oss som arvingar därvidlag. Namnet nakenkultur har vi återanvänt. På våren 2005 kom vår bok Sol Hälsa Glädje, en bok om Naturismen i Sverige. Vi fick en recension i DN över fem spalter, ett enastående gensvar för en upplagemässigt liten skrift, utgiven på Författares Bokmaskin. Boken köptes förutom av privatpersoner av 30-talet bibliotek, några fick boken direkt av oss. Ett nytryck på Vulkanmedia 2013 finns att köpa hos de stora internetbokhandlarna. På hösten 2006 startades webbtidskriften Naturisten.se av Olle Strand och Per-Åke Lidman. Den är nu inne på sin tolfte årgång.

Badstugan var ansluten till Uppsala Föreningsråd och 1999 deltog vi i föreningsmarknaden på gågatan. 2006 var vi med på Kulturernas Karneval. Vi fick god kontakt med besökarna och kunde göra bra reklam för vår verksamhet.

Arbete för att utveckla naturismen

Sommar, sol och naturism. Här är vi på Gotland sommaren 2009.

Hösten 2010 lämnade NF Nakenkultur och Nat-Y-risten (nu Mittnaturist) ett förslag till Sandvikens kommun om ett nakenbad i Årsunda. Fritidsnämnden avslog ärendet med motivering att inga lokala krafter stött förslaget. Hösten 2011 startade vi NF Gävleborg, en regional förening för X-län. Vid Stenö camping i Sandarne i Hälsingland finns ett icke officiellt nakenbad med gamla anor. Yttre delen av halvön är naturreservat. När ett tillträdesförbud för fågelskydd infördes blev gränsdragningen så olycklig att den fina delen av nakenbadet blev förbjudet område. Kvar blev en vassstrand där det är svårt att komma ut i vattnet. Nu 2017 arbetar vi för att mobilisera för bättre förhållanden för nakenbadandet i Söderhamns kommun.

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017