Naturistföreningen Mälardalen

Naturistföreningen Mälardalen är verksam i Mälardalen. Föreningens bas under sommaren är naturistbadet Herrfallet vid Hjälmaren, cirka 15 kilometer söder om Arboga. Man har ävenbadträffar på Östra Holmen och vid Ängsö i Västerås kommun. Föreningen har vinteraktiviteter i Kungsörs badhus.

 

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Herrfallets naturistbad

laddar karta - vänligen vänta...

Herrfallets naturistbad 59.270844, 15.906447 Herrfallets naturistbad 732 93 Arboga Naturiststranden ligger på en udde i sjön Hjälmaren intill Herrfallets Fritids- och konferensanläggning. Området är ett naturreservat. Kommunikationer: Från Arboga station går VL, Buss 59. Endast på vardagar. Mycket begränsad trafik utanför skolperioden. Cykelavstånd till Arboga cirka 15 km.

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Naturistföreningen Mälardalen
Box 250
721 06 Västerås
E-post: malardalen@naturistforbundet.se
Telefon 0589-108 53


Föreningens historia

Naturistföreningen Mälardalen bildades 29 november 1982 på ett möte i Rudbeckianska skolan i Västerås, där åtta personer deltog. 29 januari 1983 anslöts vi till SNF. Arne Eklund blev vald till ordförande från starten och var det fram till sin bortgång 1996-11-02. Efterträdande ordförande Tomas Johansson tog vid och innehar posten fortfarande.

Kristiansborgsbadet i Västerås, 2003. Foto Tomas Johansson

Vi badade först i en liten privat badanläggning. 1984-10-06 flyttade vi till Kristiansborgsbadet där vi badade fram till och med 2003 för sedan att flytta över till Kungsörs badhus. Badtiden var lördagar kl. 8–10. Det blev svårt att få någon bättre badtid och hyran höjdes. Därför flyttade vi till Kungsör.

 

Som föreningens logga valde vi misteln, en karaktärsväxt i Mälarlandskapen.

NFMälardalens verksamhet

Inomhusbad

Kungsörs Badhus, 2004. Foto Thomas Johansson

Sedan år 2004 badar vi alltså i Kungsörs simhall. Kungsör ligger vid Mälaren precis på gränsen mellan Västmanland och Södermanland. Vi har ett stort upptagningsområde och det kommer badgäster från när och fjärran. Vi badar varannan vecka, söndagar kl. 15.00 till 17.00. Vi har åtta badtider på våren och åtta på hösten.

Herrfallets nakenbad

Herrfallet är en campinganläggning vid Hjälmaren, söder om Arboga. År 2014 ville ägaren till campinganläggningen ha hjälp med att sköta om nakenbadet. Annars skulle han ta bort nakenbadskylten. Vi insåg att här måste vi göra en insats för att bevara nakenbadet. Så nu mera har vi en städdag på våren och en mitt under badsäsongen så att stranden ser fin och vårdad ut. Herrfallets nakenbad ligger för sig själv ute på en smal halvö. Det är en barnvänlig sandstrand. Och numera är Herrfallet ett träffställe för vår förening.

Östra Holmen i Västerås

När NF Mälardalen bildades i Västerås 1982 såg föreningen som sin första viktiga uppgift att se till att det öppnades skyltade nakenbad i denna del av Sverige. Östra Holmen är en kommunal badö i Västeråsfjärden. Man åker med ”badbåten”, Elbafärjan, från Färjekajen i Västerås. På Östra Holmen finns textilbad vid bryggan där båten lägger till samt nakenbad för herrar respektive damer och ett gemensamt familjenakenbad. Nakenbadet ligger längst bort från båtbryggan, det är en liten sandstrand med ett skyddat läge ”i vassen”.

Våra badträffar sommartid

Vi brukar ha flera föreningsträffar, på Herrfallet, Östra Holmen och på Ängsö. Ängsö ligger mellan Västerås och Enköping. Efter att man passerat Ängsö slott finns en parkering på höger sida. Därifrån tar man en gångstig genom skogen åt vänster ner till klipporna på västra sidan av Ängsö.

Allhelgonaträffarna i Tällberg

Dans på glasgolvet över polen på Green Hotell, 2006. Foto Tomas Johansson

1983 ordnade vi den första naturistträffen under allhelgonahelgen på Green Hotell i Tällberg. Det var vår ordförande Arne Eklund som var eldsjälen bakom detta arrangemang. Vi började med samling med bad i hotellets pool och bastu på fredagskvällen. På lördagen var det fria utomhusaktiviteter eller bastubad och en tur i polen under dagen, på kvällen var det en trerätters middag i matsalen som avslutades med dans på et glasgolv som sänkts ner över polen till levande musik. Hemresan var på söndagen efter frukost.

Naturistföreningen Mälardalen ordnade Tällbergsträffarna i många år fram till dess den numera nedlagda Naturistförening Östergyllen tog över värdskapet.

Tomas Johansson och Olle Strand

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017