Knähakens naturistförening

Knähakens naturistförening är verksam i nordvästra Skåne. Föreningens medlemmar träffas vid Knähakestranden i Helsingborg och vid Råabastun.

 

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Knäharens naturistbad, Helsingborg

laddar karta - vänligen vänta...

Knäharens naturistbad, Helsingborg 56.005637, 12.718890 Knähakens naturistbad Planteringen 252 32  Helsingborg Kollektivtrafik: Stranden ligger i närheten av Ramlösa station i Helsingborg. På Skånetrafikens Pågatåg finns det plats för sex cyklar (avgift) och Öresundståg för nio cyklar (avgift).

Kontaktuppgifter till föreningen:

Knähakens naturistförening
c/o Jan Zetterström
Helsingborgsvägen 156
260 33 Påarp
E-post: knahaken@naturistforbundet.se
Telefon: 042-22 73 53


Föreningens historia

Knähakens historia

Knähakens naturistförening bildades den 18 oktober 1997 av ett antal personer, som brukade bada på Knähakens nakenbad strax norr om Råå Vallar Camping. Denna strand var eller är sedan tidigare etablerat nakenbad och har enligt uppgift allt emellan skiftat status från inofficiellt – till officiellt bad några gångar. I nuläget är stranden kommunal och ett officiellt nakenbad sedan många år.

I minnets innersta skrymslen skymtar också en tidigare naturistförening i Helsingborgstrakten vid namn Nordvästra Skånes naturistförening. Denna lär ha grundats 1983 och upplösts 1993 – 94, enligt uppgift då man misslyckades med att starta naturistcamping vid en sjö i Örkelljungatrakten.

Bland Knähakens ordförande är utan tids- och rangordning bland annat Anneli Ståhl, Erling Randau, Christer Nilsson, Jim Hansson, Jan Zetterström (nuvarande) och Svante Jonsson.

Knähakens naturiststrand

Föreningen arbetade inledningsvis med att etablera en campingplats i anslutning till Knähakestranden. Ett första förslag innehöll en camping på ca 10 000 kvm på norra delen av det som nu är p-plats. Ett drygt 40-tal husvagns- och tältplatser skulle inrymmas. Preliminärt var företrädare för Helsingborgs kommun positiva, och ansökan om förhandsbesked skickades in, men ansökan avslogs bland annat därför att räddnings- respektive miljömyndigheterna avstyrkte med hänsyn till stora industrier i närheten.

Julbastu

Föreningen hade vintertid inledningsvis sin fasta punkt i bastun på Ramlösa Brunn, men ekonomiska realiteter satte stopp för detta efter en tid och föreningen var under en period ”bastulös”. Från och med 2004 – 2005 blev Rååbadarnas bastu, senare benämnd ”gamla bastun” samlingspunkten på lördagseftermiddagar.

Senare har Rååbadarna byggt ny såväl dam- som herrbastu och gamla bastun har övertagits av en privat entreprenör i hudvårds- och spabranschen. Den nyinredda, men lilla och trånga bastun här utnyttjade vi under en period, men vi bedömde den efter ett tag som för liten och för dyr.

Smått och gott

Kring 2008 planerades ett vindkraftverk på Knähakestranden. Föreningen fick yttra sig och avstyrkte det hela och projektet lades ner (sannolikt också beroende på andra faktorer förstås).

Knähakens naturiststrand

En stor småbåtshamn planerades 2008 vid Knähakestranden. Också detta blev lyckligtvis nerlagt.

Ett marint naturreservat inrättades utanför stranden och det måste ju ses som en positiv händelse. Möjligen bidrog tankarna på detta reservat till att småbåtshamnen/marinan skrinlades.

Kring 2007 diskuterades ett samgående med naturistföreningen Partisanen (på deras initiativ). Partisanen sökte sig senare en annan partner.

Eftersom en medlem arbetade på kommunen fritidsförvaltning kunde vi under flera år hyra gamla Kallis bastu och cafeteria för årsmöten, julfester och liknande.

Knähakens naturiststrand

Ibland har diskussion och frågor uppkommit om Knähakestrandens utsträckning, alltså hur långt det är tillåtet att bada naken. Efter kontakter med Helsingborgs stad har kunnat konstateras att fribad (som det kallas i kommunens papper) sträcker sig från Knähakehamnen i norr och till Högastensgatans förlängning i söder.

Ibland, främst i kvällspressen, har olika krav kommit på föreningen att ”hålla ordning” på stranden, men det är som sagt en kommunal strand och föreningen har inte haft eller har mandat och resurser att fungera som ”ordningsmän” här.

Olika aktiviteter under årens lopp

Den flitigast (årligen, troligen ända sedan 1998) återkommande aktiviteten är vårstädningen på Knähakestranden någon gång på våren – försommaren. Här har vi upplevt såväl sol och badväder som regn och isande blåst, men stranden har blivit fin.

Somrarna (i alla fall flera stycken) har bjudit på fint väder och både planerade och spontana grillkvällar på stranden.

Utan tids- och rangordning kan också nämnas inomhusvolleybollspel i naturistdräkt, flygtur till Anholt, bastubåt i Sövdesjön, chokladprovning, olika utflykter till danska och tyska bad- och spaanläggningar, segeltur till Själland, ett och annat gemensamt restaurangbesök och en och annan ”tura” till Helsingør och under senare år även provsmakning av den danska julölen.

Nuläget

För närvarande har vi ett avtal med Rååbadarna om bastuförhyrning varje torsdag kväll. Detta är kanske inte optimalt, men den bästa lösningen som kunnat uppnås, både tidsmässigt och ekonomiskt.

Knähakestranden ligger kvar i all sin prakt och Helsingborgs stad kommer att snygga upp p-platsen med planteringar, lastbilsförbund med mera.

I likhet med ideella föreningar över huvud taget så är vårt medlemsantal något vikande och medelåldern något stigande, alls inget okänt fenomen i föreningsvärlden, men något som kanske måste bemötas på alla sätt.

Fortsättningen av detta kommer måhända att beskrivas i en kommande historisk tillbakablick.

Glumslöv 2017-02-10

Nils Johansson

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017