Naturistföreningen Gränsbygden

Naturistföreningen Gränsbygden är verksam i norra Skåne, Halland, Småland och Blekinge. Föreningens medlemmar träffas vid naturiststranden Hökafältet i Mellbystrand. Stranden ägs och drivs av Laholms kommun. Föreningen har ett tät samarbete med Paradiset naturistcamping.

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistbad Hökafältet, Mellbystrand (Laholms kommun)

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistbad Hökafältet, Mellbystrand (Laholms kommun) 56.521466, 12.952636 Naturistbad Hökafältet Kronovägen 2 312 60  Mellbystrand Kollektivtrafik: Hallandstrafiken, Buss 225 till hållplats Mellbystrand.

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Paradiset naturistcampingen – vildmarkscampingen

laddar karta - vänligen vänta...

Paradiset naturistcampingen – vildmarkscampingen 56.359497, 14.536543 Naturistföreningen Paradiset Paradiset naturistcampingen – vildmarkscampingen Södra Slagesnäsvägen 211-64 293 94 Kyrkhult E-post: paradiset@naturistforbundet.se Telefon: 0454-77 11 08 Kollektivtrafik: Blekingetrafiken, Buss 682 (från Olofström) går en gång om dagen till hållplats Galaxen, alltså direkt till Paradiset. Annars är det cirka 4 km antingen till en hållplats i Vilshult eller Kyrkhult. Det går inte att ta med cyklar på bussen. Närmaste tågstation: Älmhult (cirka 40 km) eller Bromölla (cirka 37 km). Dit går Öresundstågen. Upp till nio cyklar får plats på tåget (avgift).

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Naturistföreningen Gränsbygden
Box 15
285 21  Markaryd
E-post: gransbygden@naturistforbundet.se
Telefon: 0345-170 06


Föreningens historia

Naturistföreningen Gränsbygden bildades 2010

NF Gränsbygden bildas. Konstituerande möte i Hannabadet i Markaryd

Naturistföreningarna Höken och Partisanen inledde ett nära samarbete under 2008, i praktiken gick föreningarna samman den 1 augusti 2008, men en del formalia återstod. Den 27 februari 2010 var allt klart och Naturistföreningen Gränsbygden bildad.

Naturistföreningen Partisanen bildades 1978

Partisanen var en intresseförening bland camparna på ”Snapphanens Naturistcamping” senare kallad ”Partisanens naturistcamping”, en privatägd campingplats vid Slagesnässjöns västra strand i Kyrkhult. Numera heter campingplatsen ”PARADISET”.

NF Partisanen kunde kategoriseras som en ren ”campingförening”.

Naturistföreningen Höken bildades 1980

Höken hade sitt säte i Laholm och hade en stor del av sin verksamhet på Hökafältets nakenbadstrand och ordnade vintertid familjenakenbad i Laholm, senare i Markaryd.

NF Höken kunde kategoriseras som en ren ”nakenbadarförening”.

Ändamål

NF Gränsbygden uppgift är att främja (social) gemenskap mellan olika generationer, nationaliteter och kulturer genom samkväm, friluftsliv och idrottsliga aktiviteter anpassade med tanke på familjen som den grundläggande enheten samt skapa miljöer där praktiserandet av gemensam nakenhet ogenerat kan bedrivas.

Medlemsutveckling

Vid sammanslagningen av föreningarna kunde vi lista 153 medlemmar i 94 hushåll med genomsnittsåldern 64 år. Vid dags dato är vi 123 medlemmar i 79 hushåll, även genomsnittsålder har krympt, nu 61 år.

Verksamhet

Simhallsbad

Den verksamhet som NF Höken inlett i Markaryds simhall består. Föreningen anordnar under veckorna 36 – 16, med avbrott för vecka 52, ett 3 timmar långt badtillfälle i Markaryds simhall Hannabadet. Vi kallar detta, med rätta, för ”familjenakenbad”. Vid tre av tillfällena, Halloween, Jul och Påsk, anordnas större temainriktade samkväm med lekar, tävlingar och förplägnad. Vi kastar bad (aufguss) 2 gånger under varje badtillfälle, då med välgörande dofter givetvis. Denna verksamhet aktiverar många av föreningens medlemmar.

Hannabadet i Markaryd. Inomhusbad och bastu.

Hannabadet är välutrustat. Vi har tillgång till två torrbastur och en ångbastu. Här finns en 25 meters bassäng med trampolin och en rejäl tempererad (varm) bassäng. Bubbelpool och våtlandskap till de yngre samt en vattenrutschbana, storlek stor, gör anläggningen perfekt just för ”familjenakenbad”.

Badet är relativt välbesökt, genomsnitt cirka 40 personer. Deltagare i aktiviteten är givetvis inte endast egna medlemmar, alla naturister är lika välkomna till badet.

Utflykter

Årligen vid Kristi Himmelsfärdsdag arrangeras en resa till Ostsee-Therme i Scharbeutz, vid Timmerdorfer Strand i Tyskland. Målet är givetvis deras relexavdelning med dussintalet bastur i olika varianter och aufguss ”stup i kvarten”. Som om takterrasserna inte var nog, finns också en trädgård med en panoramabastu med utsikt över stranden och havet. Man har också tillgång till en del av stranden, som är avlyst för FKK, det vill säga nakenbadstrand.

Att det också är ett större äventyrsbad (textilt) är ”lite grädde på moset” eftersom vi då har tillgång till restaurang och bar.

Nakenbad

Hökafältet, är ett område i Mellbystrand, där man har badat naken sedan urminnes tider. Föreningen har för närvarande ingen organiserad verksamhet på platsen. Dock har vi förmånen att medverka i Laholms kommuns fritidsförvaltnings ”Badkommitté” för att medverka till att Hökafältet förblir ett trivsamt nakenbad.

Vår campingplats är Paradiset

Campingen är i privat ägo och så har det varit över tid. Området, cirka 3 hektar, ligger vid Slagesnässjöns västra strand i Blekinge. På fråga från dåvarande förbundsordföranden Bertil Flood skapade Wilmar och Myrtel Rietz en naturistcampig 1965. Campingen döptes till Snapphanens naturistcamping. Vid platsen bildades Naturistföreningen Snapphanen, men under första halvan av 70-talet flyttade de sin verksamhet till Störsavången. Naturistföreningen Partisanen bildades här 1978 som en intresseförening och campingen fick nytt namn ”Partisanens naturistcamping”.

Paradisets naturistcamping, Grillplats

Wilmar sålde campingen till Ove Linde år 2005, som lät naturistverksamheten fortsätta. 2008 var campingen till salu igen och köptes av Sonje Andersson i akt och mening att NF Gränsbygden skulle kunna ta över området när ekonomin och medlemsantalet så tillät.

Vi i NF Gränsbygden engagerade oss i viss mån med underhåll, bland annat iordningställdes ett gästrum och vi påbörjade en stuga för uthyrning. Dessvärre nådde vi inte upp till ambitionen att ta över campingen.

Vid Sonjes frånfälle blev en försäljning åter aktuell. En grupp av 5 naturister som kunde tänka sig ett samägande bildades och erbjöds att ta över campingen.

Naturistföreningen Paradiset bildades för att försätta driften av campingen. NF Paradiset är inte ansluten till SNF, utan är en ren intresseförening. Medlemmarna i föreningen, kommer från olika naturistföreningar och har en gemensam vilja att naturistområdet skall bevaras. Campingen arrenderas till självkostnadspris från samägandegruppen.

NF Gränsbygden, har genom donation till NF Paradiset fått förmånen att ha området som sin ”hemmacamping”. Verksamhet från Gränsbygdens sida består dock endast i ett visst engagemang för midsommarfirande och kräftskiva.

Framtiden

Vi ser framtiden an med tillförsikt. Medlemstalet har visserligen tidigare minskat, men är nu lite på uppåtgående igen. Det som gläder oss lite extra, är att vi tycker oss se en föryngring i medlemskåren. Kanske en ny generation är i antågande?

Inge Gullander

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017