Naturistföreningen EOS

Naturistföreningen EOS tar hand om Ågesta naturistbad i Huddinge kommun på uppdrag av och i samarbete med Stockholms stad.

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Ågesta naturistbad

laddar karta - vänligen vänta...

Ågesta naturistbad 59.226912, 18.097010 Ågesta naturistbad 123 52  Farsta Kollektivtrafik: SL, Buss 833 från Farsta T-bana, Farsta station till hållplats Rödmossevägen, eller buss 742 från Huddinge sjukhus. Alternativt cirka 2 km promenad till Farsta station. Det går bra att ta med cyklar (vissa tider) på SL-Pendeltåg som går till Farsta station.

 

Kontaktuppgifter till föreningen:

Naturistföreningen EOS
c/o Erik Zillén
Marstavägen 8 H
148 60  Stora Vika

E-post: eos@naturistforbundet.se
Mobiltelefon (röstbrevlåda): 070-052 74 77
Föreningen önskar att du i första hand tar kontakt via e-post.


Föreningens historia

Eos blev Ågestabadet

1975 uppstod en ny naturistförening i Stockholm, som fick namnet Eos efter den grekiska morgonrodnadens gudinna. En orsak var nog att det fanns en del naturister som tyckte att parregeln var föråldrad. För det var så då: de flesta naturistföreningar hade regeln att medlemmar skulle komma parvis, en man och en kvinna. Man var rädda för att det skulle bli en skev könsfördelning med för många män.

Raija och Esa Jeremejeff i den källarlokal där Eos träffades på 1980-talet. Bild: Curt Jansson

Nå, Eos tog risken. Några som var med tidigt i föreningen var Claus von Trapp och makarna Raija och Esa Jeremejeff.

Man hade inget eget område. På sommaren kunde man bada vid Svärdsö och Källtorpssjön, för där var det någorlunda etablerade nakenbad. I övrigt träffades man ofta i en källarlokal i Hägersten, och det var Esa och Raija som hade ordnat så att man kunde vara där i den huslänga där de bodde. En tid hade man textilfri gymnastik där, och man drack kaffe när man träffades. Fester ordnade man också.

Invigning av Ågesta som naturistbad i augusti 1989. Bild: Arne Stråby

En vändpunkt kom när Stockholms stad äntligen kom sig för med att anordna ett riktigt nakenbad vid Ågesta i sjön Magelungen. Krav på kommunalt nakenbad hade ställts av naturister i flera år, och i fullmäktige hade Gertie Lux motionerat om detta. Det gick inte vid första försöket men rätt snart. Det var ett ganska rimligt krav, naturister betalar också skatt, varför får de inte ha ett enda riktigt bad? I augusti 1989 var det äntligen dags för invigning. Gertie Lux hade bjudits in som talare. Man hade också vågat bjuda in press, radio och TV. Kanske var det därför som Gertie föredrog att hålla sitt tal påklädd. Hon väntade med sitt bad tills journalisterna var borta. Eos fick från början ett särskilt ansvar för Ågestabadet, även om Södertörns Naturistförening under några år var med på det arbetet. Stockholms Naturvänner hade sitt eget område på Stora Idskär.

Här är det Ingemar Nordmark som sköter Eos sommarkafé vid Ågestabadet. Bild: Lars Berglund

Det blev ett lyft för både Eos och Ågestabadet. Badet sköttes av Eos, och man hade årlig vårstädning och höststädning. Så småningom kompletterades badet med en badflotte, gungor för barnen och en grillplats. Rinnande vatten fanns tillgängligt genom kommunens försorg. Av och till på senare år har det funnits enkel kaffeservering också som skötts av Eos.

 

Monicka Axelsson säljer lotter vid Ågestabadet när Eos fyllde 30 år, 2005. Bild: Arne Stråby

Några jubileer har man firat på Ågesta också, som Ågestabadet 15 år året 2004 och 25 år året 2014 och Eos 30 år året 2005 och 40 år året 2015. En tradition att fira naturismens dag en lördag i juni har man också hållit på rätt länge varje år – om inte vädret varit dåligt. Då har man bjudit besökare på kaffe och hembakta bullar, och man har haft tipspromenader, bollspel och barnaktiviteter. Det har varit mycket folk då, och om vädret bara vill, så blir det så i år också.

Arne Stråby

Texten har publicerats i Tillsammans jubileumsnummer, våren 2017