Nora – en plats att utgå ifrån

Badplatsen och grillplatsen vid Gustavsbergs naturistcamping.

… såhär presenteras trästaden i Bergslagen i turistbroschyrerna. Visst är det passande. I Nora, i gångavstånd från busstationen, ligger Sveriges största naturistområde, Gustavsbergs naturistcamping, som Naturistföreningen Bergslagens solsport arrenderar av Nora kommun och driver. Gustavsberg är inte bara en naturistcamping, utan också stugby, vandrarhem och badplats. Bra kommunikationer och många övernattningsmöjligheter gör att stället är perfekt för cykelsemester samt för den icke bilburna resenären. Badplatsen med den låggrunda stranden vid Norasjön är idealisk för barnfamiljer. Bastuentusiasten kan få ett fint bastubad i den nya bastun med sjöutsikt. Bastun har en separat brygga.

Infarten till Nora station vid Norasjön.

Apropå att utgå ifrån Nora: här ligger nämligen vaggan till Sveriges järnväg. Järnvägen mellan Nora och Örebro är Sveriges äldsta normalspåriga järnväg. Sedan år 1966 är den reguljära järnvägstrafiken dock nedlagt, men veterantågsföreningen Nora-Bergslags Veteran-Jernväg  håller fortfarande liv i järnvägen med regelbundna turer under sommarsäsongen till Sveriges minsta stad, Järle.

Rälsbuss SJ YBo 7 1242 från år 1958. Denna rälsbuss eller någon av systervagnarna används vid de flesta planmässiga veterantågsturerna.

Järle har haft stadsprivilegier sedan år 1642, men är bara en by och numera tätort inom Nora kommun. Veteranjärnvägen går också till Pershyttan och Nya Viker. Det har på sistone gjorts en förstudie angående möjligheterna att återöppna järnvägen för persontrafik, exempelvis med en pendeltågslinje Hällefors – Nora – Örebro – Hallsberg – Laxå.

Ångloket SJ E2 1046 från år 1910 på Nora bangård. Loket är sedan år 2014 avställt efter tubhaveri. I stället används SJ Sb/S2 1306 för ångtågsturer.

I den välbevarade bergsmansbyn Pershyttan, som numera är kulturreservat, kan man besöka Lockgruvan, 45 meter under jord. Dessutom kan man se ett fortfarande fungerande vattenhjul med tillhörande stånggång. Hyttan anses vara en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor.

 

Det finns många fina cykelleder och vandringsleder där du kan uppleva historiska spår av järnhanteringen – med möjlighet till bad. Läs mer på Bergslagsledens hemsida.

STF-vandrarhemmet Nora tåghy, ett vandrarhem i sovvagnar från 1930-talet..

Om inte det skulle finnas plats till alla på naturistcampingen – eller om du reser med vänner som inte vill vara där, kan du inkvartera dem på Nora tåghem, ett STF-vandrarhem på räls – i sovvagnar från 1931. – Annars, även utanför säsongen, driver ägaren Villa Haga, ett lite bekvämare boende i vandrarhemsstandard (som inte är ansluten STF).

Salongsvagnen med förstaklassfåtöljer i Nora tåghem.

Utanför Nora centrum finns byggnadsminnet Gryttorp med lägenheter, ritade av arkitekten Ralph Erskine. Där du kan bo i autentiska 1950-talslägenheter – året runt.

I trästaden Nora finns många möjligheter – året runt. Det är en historiskt spännande plats. Under vinterhalvåret är Nora Julmarknad värd ett besök – med lite tur kan du kombinera vinterbesöket med Naturistföreningen Bergslagens solsports inomhusbad i Nora simhall (tiderna hittar du i evenemangskalendern).

 

 

Mer information om Nora hittar du hos Nora turistbyrå i Nora station (Järnvägsgatan 1, 713 31 Nora) och på turistbyråns webbplats Visit Nora.

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistföreningen Bergslagens solsport (NBS), Gustavsberg naturistcamping

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistföreningen Bergslagens solsport (NBS), Gustavsberg naturistcamping 59.534255, 15.040251 Naturistföreningen Bergslagens solsport (NBS) Gustavsberg naturistcamping Gustavsberg 713 32  Nora E-post:  reception@gustavsbergscamping.se Mobiltelefon: 073-642 52 82 Kollektivtrafik: Länstrafikens (LT) bussar till Nora station och drygt 2 km promenad (eller buss 305, 306, 307 till hållplats Stensnäsvägen och därifrån bara 500 m promenad)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.