Nordjylland

Bæredygtig ferie – Hållbar fritid

Jeg er så glad for min cykel,
jeg kommer hurtigt langt omkring,
og det fordi på en cykel
går det let som ingenting.
(Text och musik: Poul Kjøller)

Ja, man kommer långt på en cykel i Danmark. Och man kommer ännu längre om man tar med cykeln på tåget, vilket man kan göra på alla tåg i Danmark.

Redaktören hade tyvärr inte möjlighet att göra detta vid resan i samband med DNU:s årsmöte, men en cykelsemester till Danmark kan rekommenderas.

Frederikshavn är mera än bara mataffären vid färjeterminalen. I staden finns

Frederikshavn, Krudttårnet från 1609

bland annat en palmstrand och Bangsbo, den botaniska trädgården och Bangsbo kystmuseet, i cykelavstånd från färjeterminalen. Du kan också ligga över billigt på Danhostel alldeles intill färjan. Medlemmar i Svenska turistföreningen får medlemsrabatt även i Danmark. Boka din resa via e-post för att få rabatt. Du kommer till en början inte ha några problem med det danska språket – receptionisten i vandrarhemmet är nämligen från Sverige.

Frederikshavn, vandrarhemmet

Från Frederikshavn är det bara fyra mil till Skagen. Om du tycker det är för långt att cykla, kan både du och din cykel får skjuts med tåget. ”Plastkort”, Rejsekort, för att kunna resa billigare kan köpas i automat på perrongen i Frederikshavn.

Ålborg rådhus från 1762

Till Nordjyllands metropol Ålborg är det sex mil. Här finns bland annat krogstråket Jomfru Ane gade, Gråbrødreklostret från 1400-talet och mycket mer.

Ålborg: C.W. Opels torv intill Gråbrødreklostret från 1400-talet

 

 

Naturistföreningen Nordjylland hittar du på Ålborg Camping og Hytteø på Skydebanevej 50. Observera: Det finns två stycken campingplatser nästan intill varandra. Naturistcampingen är den andra campingen på Skydebanevej. Om du kommer med bussen (linje 2 mot Væddeløbsbanen) åker du till ändhållplatsen och fortsätter sedan cirka 400 meter.

Ålborg, Jens Bangs stenhus från 1600-talet. Här finns Nordjyllands historiske museums Apotekersamling (www.nordmus.dk). Utanför huset reklamerar kommunen för hållbar stadstrafik (Bæredygtig att komme rundt) i By(en) med stærke identiteter och Naturen ind i byen.

Du kan övernatta i vandrarhemmet eller i stugbyn (ej naturist, men du som har INF-pass har du tillträde till NF Nordjyllands naturistplats där det finns en föreningsstuga med en liten bastu (avgift) och en ”tunna”). Om du har tält med kan du övernatta på naturistcampingen. Campingen ligger intill Limfjorden. Där finns det en gemensam strand för alla, det är alltså ingen skillnad mellan naturiststrand och textilstrand, men på vägen från campingen till stranden bör du vara påklädd eftersom du färdas på offentliga gångstråk.

God rejse!

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistforeningen Nordjylland

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistforeningen Nordjylland 57.052980, 9.871580 Naturistforeningen Nordjylland Ålborg Camping og Hytteø Skydebanevej 50 9000  Ålborg Campingens hemsida: http://www.aalborgcamping.dk Naturistföreningens hemsida: http://www.nf-nordjylland.dk Kommunikationer: Närmaste tågstation är Ålborg Vestby, därifrån är det drygt 2 kilometer till campingen. Det är \"raka vägen\". Från busshållplatsen (stadstrafik linje 2 mot Væddeløbsbanen till ändhållplatsen) är det cirka 400 meter. (Bussen går också från Ålborg st., som ligger knapp 4 km från campingen.) NB: Med \"hytteø\" menas stugbyn som närmast ligger på en ö.

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.