Naturism i Finland

En presentation an det finska naturistförbundet, Suomen Naturistiliitto ry, FNF

I den senaste utgåvan av Tillsammans, 2019:2, meddelade vi att vi har varit i kontakt med det finska naturistförbundet och att en presentation av naturismen i Finland ska publiceras under sommaren på Tillsammans webbsida och i dag är vi stolta att vi kan presentera en artikel om naturismen i Finland, författad av Juha Jonsson, ordförande i det finska naturistförbundet Suomen Naturistiliitto ry, FNF, som är paraplyorganisation, likt Sveriges naturistförbund, för Finlands två naturistföreningar: Luonnonmukaiset ry (LM) och Suomen Naturistiklubi ry (SNC).

    

Det verkar att hållningen till naturismen i Finland är mycket lik den i de mellersta och norra delarna av Sverige, alltså områden utanför storstäderna: det finns många människor som är naturister hemma vid stugan, i trädgården och vid badsjön. Det som skiljer Finland från Sverige är dock att det finns ett stort internationellt arrangemang i Finland, Nakukymppi, nakenloppet i Padasjoki i centrala Finland som har deltagare från många olika länder. Nakukymppi följs även av en del åskådare, som vill se detta ”annorlunda” idrottsarrangemang. På så sätt kan naturismen och naturisterna möta andra på ett folkligt, sportsligt och positivt sätt och promovera naturismen som livsstil. I Finland finns det däremot inga naturistcampingar men Suomen Naturistiklubi ry anordnar ett sommarläger, och på så sätt är Norrland och Finland ganska lika, för Föreningen Umenaturist anordnar ju det fantastiska sommarlägret på Lyckebo sommargård (jämför Tillsammans2018:3).

Vi är medveten att många av föreningars medlemmar förstår finska, men många fler gör inte det. Ordföranden i det finska förbundet är finskspråkig och vi valde därför att författa presentationen på engelska.

 

Naturism in Finland

In Finland, there has always been considerably less organized naturists than in the other Nordic countries (with the exception of Iceland), only about 500 persons. At least there are the following reasons:

  • North location and climate.
  • People’s attitudes.
  • Cottage in naturism.

The climate in Finland is cooler than in southern Sweden, Norway and Denmark. And summer is also shorter in total than in these comparable countries. Rainy, cool summer is not favour for naturism.

Attitudes in Finland are not very favourable to naturism. Shared sauna has been a very common habit some decades ago. However, it is much less common today than before, and the public saunas are almost all out of Finland. Baths and other sauna facilities are always gender-specific. The same attitudes have also contributed to the fact that, although there are many seashore and lakes in Finland, there are very few naturist beaches. Getting new beaches in public areas often leads to conflicts. Municipal policy makers complain that suitable beaches for the use of Naturists are not available, even if there are so many beaches. Or they suggest that the Finnish Naturist Association should take responsibility for waste management and security in the area. However, these tasks belong to municipalities.

Cottage naturism means that, despite all I have mentioned above, it is very common in Finland that people are naked at their summer place. In Finland, there is a very strong summer cottage culture, and often at the cottage, people spend their time naked in the yard or on the terrace. They also go naked for swimming and sauna. I believe that the form of such naturism in Finland is much more common than in other parts of Europe.

There are three official naturist beaches for all people in Finland:

  1. There are the Pihlajasaari-islands (Rönnskär) in the Helsinki area (Helsingfors), where we go by water bus. The naturist beach is in the East-Pihlajasaari (Östra Rönnskär). It is a rocky beach and the easiest to go swimming is from the pier.
  2. In the Hanko area (Hangö, Finlands sydligaste stad, tvåspråkig) there is Tulliniemi beach (Tulludden), which is kilometres long sandy beach, and a small section of it is marked for use by Naturists.
  3. A similar situation is at the island of Yyteri (Ytterö) near Pori (Björneborg). There is also a kilometres long sand dune area with a marked area for naturists.

In addition to these, there is a not-official beach area in the Ruissalo island (Runsala) in the Turku area (Åbo, tvåspråkig). There is Kolkannokka area (Kolkanäset), where naturists tend to gather. In addition, in the Helsinki area (Helsingfors), there are also nude bathing areas for both sexes at the Seurasaari island (Fölisön).

Finland does not have spas, swimming pools or camping sites for naturists.

Finland has two active naturist associations, Luonnonmukaiset ry (LM) and Suomen Naturistiklubi ry (SNC). Both organize similar activities, such as various sauna evenings, theme nights, summer holidays, Christmas parties, spa weekends, excursions, and so on. The LM accepts mainly couples as members, but the SNC also accepts singles as its members. The LM was founded in 1987 and the SNC in 2001. The LM is focused on the Helsinki Metropolitan Area (Helsingfors huvudstadsområdet), Eastern Finland and the neighbouring areas of Tampere (Tammerfors) and Pori (Björneborg). The SNC has operations mainly near Turku (Åbo) and somewhat in the Helsinki Metropolitan Area (Helsingfors huvudstadsområdet).

The above-mentioned association has also been formed by the national umbrella organization, the Finnish Naturist Association. It usually organizes a bigger naturist event once in the summer, where everyone is welcome. This event will be held this year near Säkylä, in the holiday resort of Kristalliranta 2-4.8.2019.

Kristalliranta 2018, Återges med tillstånd av innehavaren av upphovsrätten. © Suomen Nmaturistiliitto ry, 2018

The Finnish Naturist Association also supports other events suitable for naturists in Finland and provides general naturist information.

A big attraction in Central Finland is Nakukymppi, The Naked Run, in Padasjoki. It takes place in the week before the Midsummer and it has been held over 15 times. It is a 10 km nude run. Last year there where over 180 runners. The Finnish Naturist Association supports events of this kind in Finland.

Regards,

Juha Jonsson
President Finnish Naturism Federation (FNF), Suomen Naturistiliitto ry

 

 

Fakta:

Hemsidan av det finska naturistförbundet Suomen Naturistiliitto ry, FNF (på finska): http://www.naturistiliitto.fi, samt av de två naturistföreningarna Luonnonmukaiset ry (LM) (på finska med kortfattad information på engelska) https://www.luonnonmukaiset.fi och Suomen Naturistiklubi ry (SNC) (på finska med kortfattade informationssidor på svenska): http://www.naturistiklubi.fi/fi/index.html.

 

Information om Rönnskär i Helsingfors på Helsingfors stads hemsida: https://www.hel.fi/helsinki/sv/kultur-och-fritid/friluftsliv/i-skargorden/ronnskar, Karta: https://www.hel.fi/static/liv/2014/pihlajasaari14.pdf.

Information och karta om Hangö nationalstadspark på Hangö stads hemsida: https://www.hanko.fi/files/669/TASKUESITE_nettiin.pdf och om Tulluddens badstrand: https://www.hanko.fi/sv/tjanster/kommunteknik/allmanna_badstrander_vinterbad_och_undersokningsresultat/tulludden_sodra.

Information om Ytterö (Yyteri) på Björneborgs stads (Porin kaupuki) hemsida på finska: https://www.visitpori.fi/sites/default/files/atoms/files/visit-pori_yyterin-matkailuesite-2019_web_fi.pdf och på engelska: https://www.visitpori.fi/sites/default/files/atoms/files/visit-pori_yyteri-travel-guide-2019_web_en.pdf.

Information om Runsala i Åbo på Åbo stads hemsida: http://www.turku.fi/sv/runsala, karta: https://opaskartta.turku.fi/IMS/sv/Map?layers=Opaskartta&cp=101263%2C60540&z=2&title=Ruissalon%20epävirallinen%20nakuranta&language=sv.

Kristallirantas hemsida: https://www.kristalliranta.fi, information om sommarlägret på Kristalliranta på FNF:s hemsida: http://www.naturistiliitto.fi/kristalliranta/naturistipaivaYle.html.

Information om Nakukymppi, Padasjoki löptävlingen, på Padasjoki kommuns hemsida https://www.padasjoki.fi/events/Nakukymppi-2019/23998/d0c71de9-ab85-437d-8134-e93adb31c814.