UR Samtiden – Solen på gott och ont

UR Samtiden har inspelat en föreläsningsserie från Lunds universitet som har genomförts i samarbete med Region Skåne om solen och dess påverkan på människan och miljön. Det finns också tips och vägledning hur du ska vistas i solen och hur du kan skydda dig från solens farliga strålning. Den kanske bästa nyheten är att människor som vistas i solen är friskare än de som inte alls gör det – men lagom är bäst, för det finns också risker om man vistas för mycket och oskyddat i solen.

Fram till 31 maj 2018 kan man titta på de åtta föreläsningarna via UR:s hemsida och helt lagligt ladda ned dem till sin egen dator. Här är adressen.


UR Samtiden – Solen på gott och ont

 Solens strålar för både gott och ont med sig. Under Forskningens dag på Universitetssjukhuset i Lund presenterade en rad forskare sina slutsatser på ett kortfattat och begripligt sätt. Mest slående är alla de goda effekter solen har på vår hälsa. Men mycket forskning återstår innan vi har hela bilden klar. Moderator: Lisa Kirsebom. Inspelat den 7–8 november 2017. Arrangör: Lunds universitet och Region Skåne.