Höstresa till Frankrike och Spanien

I mitten av september tog vi bil och husvagn och styrde kosan söderut för att få lite sol och värme innan vintern.

Resan började lite strulig med storm i Danmark och norra Tyskland. Vi hade tänkt åka Öresundsbron och därefter Stora Bältbron men när vi kommit över till Danmark var vi osäkra på om bron över Stora Bält var öppen för husvagnsekipage så vi valde istället färjan mellan Rødby och Puttgarden. Här fick vi en chock över hur dyrt det blivit, 1 332:- enkel väg.

Vi har skaffat en Brobizz genom Öresundskonsortiet för 380:- och redan efter en resa är den intjänad eftersom kostnaden för Öresundsbron med bil och husvagn, är 920:- utan bizz. Med bizz betalar vi 410:- samt 454:- för Stora Bält vilket skulle bli 1728:- tur och retur. Det är dock 14 mil längre från Malmö till Hamburg så det blir 28 mil tur och retur. Om man räknar enbart med bränsle blir det ca 2150:- mot 3534:-. En annan fördel, som vi ser, är att det bara är att köra. Vi behöver inte invänta någon färja. Vi tycker inte heller att färjan är så trevlig även om man skulle kunna passa på att äta.

Resan genom Tyskland

Nog om detta. Vi kom över till Puttgarden men när vi skulle köra över bron från Fehmarn till fastlandet stod det att man inte skulle köra över med vindkänsliga fordon men vi såg en husvagn på väg norrut så vi chansade och det gick bra men väl över letade vi snabbt efter en camping, för det är öppna fält och det flög ner grenar. Vi hörde dessutom att färjan från Köpenhamn till Bornholm var inställd. I Neustadt hittade vi Camping Am Strand och fick en plats med lä av en häck och inga träd i närheten.

Dagen efter hade vinden lagt sig men det var regnigt till och från och en hel del vägarbeten. När vi kom till staden Grünberg, strax norr om Frankfurt am Main, stannade vi på Camping Spitzer Stein. När man åker utanför säsong, som vi gör, är inte alla campingar öppna utan man får planera lite extra. Hade det varit fint väder så hade vi tagit cyklarna in till centrum men nu gick vi till en grekisk restaurang som låg strax intill campingen.

Grünbergs torg

När vi på morgonen lämnade campingen stannade vi till i centrum och gick runt och tittade på alla mysiga korsvirkeshus och allt gott som såldes på marknaden, det var fredag. Året 1521 övernattade Martin Luther i Grünberg natten mellan 30 april och 1 maj i ett hus vid Markplatz.

Genom Frankrike

Nu för tiden har vi bestämt oss för att inte köra så länge på eftermiddagarna för det är rätt mysigt att stanna och ta det lugnt samt kunna se sig om i omgivningen. Innan vi var nere i södra Frankrike och naturistcampingen Le Sérignan Plage Natur stannade vi en natt i Cernay i Alsace och en natt utefter Rhone i Saint-Vallier.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistcamping Le Sérignan Plage Natur, Frankrike

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistcamping Le Sérignan Plage Natur, Frankrike 43.262453, 3.322386 Naturistcamping Le Sérignan Plage Nature FR – 34 410 Sérignan Tél. : +33 (0)4 67 32 09 61 E-mail : info@leserignanplagenature.com https://www.leserignannature.com

 

Döm om vår förvåning när vi skulle checka in i Sérignan och det var fullt. Vad gör vi nu? Jo vi kör till Spanien och El Templo del Sol men på vägen dit övernattade vi på naturistcampingen Le Clapotis som ligger lite söder om Narbonne. Vi fick en fin plats och hade kunnat stanna men vi kände att vädret var lite si så där och fortsatte därför. Le Clapotis ligger vid en lagun, Étang de Lapalm, så jag vet inte hur det är att bada där men de har ett fint pool-område.

Två fina veckor i Spanien

När vi kom fram till El Templo del Sol, som ligger i L´Hospitalet de L´Infant, blev vi stoppade vid infarten med meddelandet om att det är fullt. Vi trodde inte det var sant. Här kommer vi den 18 september och det är fullt även här.

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistcamping El Templo del Sol, Katalonien

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistcamping El Templo del Sol, Katalonien 40.975667, 0.898609 Naturistcamping El Templo del Sol L ‘Hospitalet de l´Infant E-43890 Taragona Tel. +34 977 823 434 E-mail: info@eltemplodelsol.com http://www.eltemplodelsol.com

 

Vi började fundera över varför och kom fram till tre orsaker:

  • Den stora naturistcampingen i Frankrike, La Grande Cosse, har blivit en textilcamping (se inlägget Höstresa till Frankrike) och alla som brukade bo där vill hitta något annat.
  • Vädret i Frankrike har inte varit riktigt bra.
  • Det blir fler och fler som åker senare på året och det är inte bara pensionärer.
Stranden vid El Templo del Sol

Återigen tänkte vi, vad gör vi nu? Jo vi ställer bilen och går in i receptionen och frågar hur läget är nu och framöver. Finns det ingen plats nu, så kanske det finns någon om några dagar och då kan vi bo på textilcampingen som ligger precis bredvid. Det visade sig att det fanns några små platser som vi fick gå runt och välja mellan och vi fann en som vi tänkte att den nog kan fungera, eftersom vår vagn inte är så stor. Vi tänkte att vi kan kunde få plats med förtältet också och bilen fick vi väl ställa någon annanstans om den inte får plats. Så blev det. I och med att kvällarna är lite svala, är det skönt att kunna få upp förtältet, vilket vi lyckades med. Det blev så bra att vi stannade i fjorton dagar och då betalar man för tolv.

Gott med en öl i värmen – på ett strandcafé inne i L´Hospitalet de L´Infant

Under dessa dagar passade vi på att ta det lugnt. Läste, gick på stranden, spelade boule med en massa holländare och gjorde utflykter med cykel och bil. Från campingen tar det bara fem minuter med cykel in till själva L´Hospitalet och här finns Consum, Lidl och Mercadona samt flera kött- och grönsaksbutiker. På söndagar är det marknad vid hamnen. Cykelbanorna är jättefina och finns i stort sett vart man ska i staden.

Det röda berget

En dag gjorde vi en utflykt till Mont-roig del camp. Här hade konstnären Joan Mirós föräldrar (länken går till den katalanska Wikipedia med den mest omfattande beskrivningen av Joan Miró) en släktgård där han, efter att ha blivit sjuk som en protest till att han inte ville bli affärsman, stannade för att tillfriskna. Här började han teckna innan han studerade vid en konstskola i Barcelona. Han återvände dock då och då till Mont-roig och blev adopterad av staden. I Mont-roig finns ett fint museum, Centre Miró i staden.

Ermita de la Mare de Déu de la Roca och Ermita de Sant Ramon de Penyafort

Väster om Mont-Roig, som betyder rött berg, ligger Ermita de la Mare de Déu de la Roca och Ermita de Sant Ramon de Penyafort högt upp på det röda berget. Här uppifrån har man en underbar utsikt över Tarragonaarean.

 

 

 

 

 

Centre Picasso i Horta

Vi gjorde också en utflykt till Horta de Sant Joan där Pablo Picasso bott i ett par omgångar i sin tidiga målarperiod, vilket man kan följa på Centre Picasso.

Efter vi hade varit och sett både historia om Miró och Picasso var det en tur till Gaudí Centre i Reus. Här har vi varit en gång tidigare. Det är verkligen intressant att kunna se varifrån och hur Antoni Gaudí (länken går till den katalanska Wikipedia) fått idéer till sina fantastiska byggnader, bland annat katedralen Sagrada Familia i Barcelona. Vill man besöka dessa tre museer, finns det ett kort att köpa med bra rabatt.

Sista kvällen på campingen gick vi till Pizzerian och åt varsin jättegod pizza. Pizzerian ligger i anslutning till restaurangen men den tycker vi är så där. Vill man pröva så kan man passa på när de har ett erbjudande där man får förrätt, varmrätt och dessert samt en flaska vin för ca 10 € per person. Detta brukar vara någon gång i veckan.

Här sitter vi vid Loire och äter ”BOV-dieten” (bröd, ost, vin). Lite kallt och bara 2,8 grader på morgonen

Resan tillbaka till Sverige

När vi nu körde norrut varvade vi att köra både betalvägar och alternativvägar. I Spanien finns det ofta både en AP, autopista, och det är en betalmotorväg medan A är en autovia och gratis men fungerar som en motorväg. Vi har inte sett någon större skillnad på den ena och den andra men försöker välja A om den finns. Det går även bra att köra andra alternativa vägar som ofta är fina. Även i Frankrike är ofta alternativvägarna väldigt fina. Från Beziers körde vi min favoritmotorväg, A75, mot Clermont-Ferrand. Vi har nog skrivit om den tidigare men gör det gärna igen, eftersom den är både vacker och gratis. Vi tycker bäst om den när vi kör söderifrån och vägen slingrar sig upp efter bergssidorna. Efter varje kilometer står det skyltar som anger höjden över havet. Nu hade hösten börjat sitt antågande och träden lyste i sina underbara höstfärger. Strax innan Millaubron, le Viaduc de Millau på franska, svängde vi av ner till staden Millau och hittade Camping Des deux riviéres (två floderna). För att komma till centrum var det bara att gå över en av floderna. Millau är en trevlig stad med både en gammal och en ny stadskärna.

Millaubron

Här stannade vi i två nätter och passade på att göra en trevlig utflykt i bergen runt omkring. Bland annat körde vi så att vi såg bron underifrån. Bron invigdes 2004 och var då världens högsta vägbro, vad avser den totala konstruktionshöjden. En av pylonerna är 343 meter hög, och världens näst högsta bro, vad avser höjd över marken nedanför med som mest 270 meter. I dag är en bro i Kina den högsta över marken med 496 meter.

Härefter körde vi upp mot Champagne, men stannade först en natt i Decize, innan vi kom till Châlons-en-Champagne som i dag är den administrativa huvudstaden i regionen Champagne-Ardennes. Staden ligger vid floden Marne och någon kanske känner till dess gamla namn Châlons-sur-Marne som den hette fram till 1995 men staden ville bryta en nedåtgående trend genom ett omfattande uppfräschningsprogram av stadens byggnader och institutioner och att byta till ett namn med bättre image.

Monument national de la Victoire de la Marne

Nu efteråt ångrar vi att vi inte tog en titt på staden utan istället körde vidare västerut för att se på vinodlingarna och göra ett besök vid Monument national de la Victoire de la Marne, en 35 meter hög rosa megalit som restes till minne av de som stred mot tyskarna i Marne år 1914 där 180 000 fransmän dog.

Nu började resan lida mot sitt slut och vädret i Tyskland var inte så bra. I stället för att stanna i Koblenz och se när Mosel och Rhen möts, fortsatte vi norrut. Vi stannade en natt utanför Dortmund och körde sedan till Flensburg, där vi inhandlade lite öl och vin. Vi hittade en öppen camping i Jarplund vid Flensborg, där vi stannade för att dagen efter köra hem till Borås över broarna. Resan blev 620 mil lång och väldigt trevlig.

 

Anita och Arne Wahlgren

Nora – en plats att utgå ifrån

Badplatsen och grillplatsen vid Gustavsbergs naturistcamping.

… såhär presenteras trästaden i Bergslagen i turistbroschyrerna. Visst är det passande. I Nora, i gångavstånd från busstationen, ligger Sveriges största naturistområde, Gustavsbergs naturistcamping, som Naturistföreningen Bergslagens solsport arrenderar av Nora kommun och driver. Gustavsberg är inte bara en naturistcamping, utan också stugby, vandrarhem och badplats. Bra kommunikationer och många övernattningsmöjligheter gör att stället är perfekt för cykelsemester samt för den icke bilburna resenären. Badplatsen med den låggrunda stranden vid Norasjön är idealisk för barnfamiljer. Bastuentusiasten kan få ett fint bastubad i den nya bastun med sjöutsikt. Bastun har en separat brygga.

Infarten till Nora station vid Norasjön.

Apropå att utgå ifrån Nora: här ligger nämligen vaggan till Sveriges järnväg. Järnvägen mellan Nora och Örebro är Sveriges äldsta normalspåriga järnväg. Sedan år 1966 är den reguljära järnvägstrafiken dock nedlagt, men veterantågsföreningen Nora-Bergslags Veteran-Jernväg  håller fortfarande liv i järnvägen med regelbundna turer under sommarsäsongen till Sveriges minsta stad, Järle.

Rälsbuss SJ YBo 7 1242 från år 1958. Denna rälsbuss eller någon av systervagnarna används vid de flesta planmässiga veterantågsturerna.

Järle har haft stadsprivilegier sedan år 1642, men är bara en by och numera tätort inom Nora kommun. Veteranjärnvägen går också till Pershyttan och Nya Viker. Det har på sistone gjorts en förstudie angående möjligheterna att återöppna järnvägen för persontrafik, exempelvis med en pendeltågslinje Hällefors – Nora – Örebro – Hallsberg – Laxå.

Ångloket SJ E2 1046 från år 1910 på Nora bangård. Loket är sedan år 2014 avställt efter tubhaveri. I stället används SJ Sb/S2 1306 för ångtågsturer.

I den välbevarade bergsmansbyn Pershyttan, som numera är kulturreservat, kan man besöka Lockgruvan, 45 meter under jord. Dessutom kan man se ett fortfarande fungerande vattenhjul med tillhörande stånggång. Hyttan anses vara en av Sveriges bäst bevarade träkolshyttor.

 

Det finns många fina cykelleder och vandringsleder där du kan uppleva historiska spår av järnhanteringen – med möjlighet till bad. Läs mer på Bergslagsledens hemsida.

STF-vandrarhemmet Nora tåghy, ett vandrarhem i sovvagnar från 1930-talet..

Om inte det skulle finnas plats till alla på naturistcampingen – eller om du reser med vänner som inte vill vara där, kan du inkvartera dem på Nora tåghem, ett STF-vandrarhem på räls – i sovvagnar från 1931. – Annars, även utanför säsongen, driver ägaren Villa Haga, ett lite bekvämare boende i vandrarhemsstandard (som inte är ansluten STF).

Salongsvagnen med förstaklassfåtöljer i Nora tåghem.

Utanför Nora centrum finns byggnadsminnet Gryttorp med lägenheter, ritade av arkitekten Ralph Erskine. Där du kan bo i autentiska 1950-talslägenheter – året runt.

I trästaden Nora finns många möjligheter – året runt. Det är en historiskt spännande plats. Under vinterhalvåret är Nora Julmarknad värd ett besök – med lite tur kan du kombinera vinterbesöket med Naturistföreningen Bergslagens solsports inomhusbad i Nora simhall (tiderna hittar du i evenemangskalendern).

 

 

Mer information om Nora hittar du hos Nora turistbyrå i Nora station (Järnvägsgatan 1, 713 31 Nora) och på turistbyråns webbplats Visit Nora.

 

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistföreningen Bergslagens solsport (NBS), Gustavsberg naturistcamping

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistföreningen Bergslagens solsport (NBS), Gustavsberg naturistcamping 59.534255, 15.040251 Naturistföreningen Bergslagens solsport (NBS) Gustavsberg naturistcamping Gustavsberg 713 32  Nora E-post:  reception@gustavsbergscamping.se Mobiltelefon: 073-642 52 82 Kollektivtrafik: Länstrafikens (LT) bussar till Nora station och drygt 2 km promenad (eller buss 305, 306, 307 till hållplats Stensnäsvägen och därifrån bara 500 m promenad)

Nordjylland

Bæredygtig ferie – Hållbar fritid

Jeg er så glad for min cykel,
jeg kommer hurtigt langt omkring,
og det fordi på en cykel
går det let som ingenting.
(Text och musik: Poul Kjøller)

Ja, man kommer långt på en cykel i Danmark. Och man kommer ännu längre om man tar med cykeln på tåget, vilket man kan göra på alla tåg i Danmark.

Redaktören hade tyvärr inte möjlighet att göra detta vid resan i samband med DNU:s årsmöte, men en cykelsemester till Danmark kan rekommenderas.

Frederikshavn är mera än bara mataffären vid färjeterminalen. I staden finns

Frederikshavn, Krudttårnet från 1609

bland annat en palmstrand och Bangsbo, den botaniska trädgården och Bangsbo kystmuseet, i cykelavstånd från färjeterminalen. Du kan också ligga över billigt på Danhostel alldeles intill färjan. Medlemmar i Svenska turistföreningen får medlemsrabatt även i Danmark. Boka din resa via e-post för att få rabatt. Du kommer till en början inte ha några problem med det danska språket – receptionisten i vandrarhemmet är nämligen från Sverige.

Frederikshavn, vandrarhemmet

Från Frederikshavn är det bara fyra mil till Skagen. Om du tycker det är för långt att cykla, kan både du och din cykel får skjuts med tåget. ”Plastkort”, Rejsekort, för att kunna resa billigare kan köpas i automat på perrongen i Frederikshavn.

Ålborg rådhus från 1762

Till Nordjyllands metropol Ålborg är det sex mil. Här finns bland annat krogstråket Jomfru Ane gade, Gråbrødreklostret från 1400-talet och mycket mer.

Ålborg: C.W. Opels torv intill Gråbrødreklostret från 1400-talet

 

 

Naturistföreningen Nordjylland hittar du på Ålborg Camping og Hytteø på Skydebanevej 50. Observera: Det finns två stycken campingplatser nästan intill varandra. Naturistcampingen är den andra campingen på Skydebanevej. Om du kommer med bussen (linje 2 mot Væddeløbsbanen) åker du till ändhållplatsen och fortsätter sedan cirka 400 meter.

Ålborg, Jens Bangs stenhus från 1600-talet. Här finns Nordjyllands historiske museums Apotekersamling (www.nordmus.dk). Utanför huset reklamerar kommunen för hållbar stadstrafik (Bæredygtig att komme rundt) i By(en) med stærke identiteter och Naturen ind i byen.

Du kan övernatta i vandrarhemmet eller i stugbyn (ej naturist, men du som har INF-pass har du tillträde till NF Nordjyllands naturistplats där det finns en föreningsstuga med en liten bastu (avgift) och en ”tunna”). Om du har tält med kan du övernatta på naturistcampingen. Campingen ligger intill Limfjorden. Där finns det en gemensam strand för alla, det är alltså ingen skillnad mellan naturiststrand och textilstrand, men på vägen från campingen till stranden bör du vara påklädd eftersom du färdas på offentliga gångstråk.

God rejse!

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Naturistforeningen Nordjylland

laddar karta - vänligen vänta...

Naturistforeningen Nordjylland 57.052980, 9.871580 Naturistforeningen Nordjylland Ålborg Camping og Hytteø Skydebanevej 50 9000  Ålborg Campingens hemsida: http://www.aalborgcamping.dk Naturistföreningens hemsida: http://www.nf-nordjylland.dk Kommunikationer: Närmaste tågstation är Ålborg Vestby, därifrån är det drygt 2 kilometer till campingen. Det är \"raka vägen\". Från busshållplatsen (stadstrafik linje 2 mot Væddeløbsbanen till ändhållplatsen) är det cirka 400 meter. (Bussen går också från Ålborg st., som ligger knapp 4 km från campingen.) NB: Med \"hytteø\" menas stugbyn som närmast ligger på en ö.

 

Höstresa till Frankrike

Höstresa till Frankrike

Den 13 september hade vi beställt färjan Göteborg–Kiel för att än en gång under 2016 resa till Frankrike. Vädret var helt underbart både när vi lämnade Sverige och när vi kom till Tyskland på morgonen. Under dagen hade vi upp till 33 grader och kl. 23 på kvällen var det fortfarande över 20 grader. Vi stannade på Camping Fuldaschleife i Guxhagen vilken inte ligger så långt från autobahn nr 7.

Dagen därpå fortsatte vi mot Frankrike och det var fortfarande varmt och skönt men på eftermiddagen började det bli kallare och kallare och dessutom regnade det. Vi körde genom Luxembourg och vidare ner mot Nancy men vi försökte undvika motorvägar så mycket som möjligt. När vi stannade i Montigny-le-Roi var det bara 17 grader.

 

Katedralen i Béziers

Vi fortsatte söderut genom många mysiga byar bland annat Langres och Nuits-Saint-Georges ner till Clermont-Ferrand där vi körde upp på motorväg A75 som är gratis och går ner till Béziers. Denna natt stannade vi på en camping i Saint Flour ett stenkast från motorvägen.

När vi närmade oss Millaubron körde vi ner i Millau för att se den vackra bron underifrån, den går över dalen och är världens näst högsta. På så sätt slapp vi även betala avgiften för att köra över bron.

La grande cosse

Vid lunchtid var vi framme på Naturistcamping La Grande Cosse (*) för fjärde gången men döm om vår förvåning när vi vid incheckningen fick veta att detta var sista året som campingen är en naturistcamping.

På stranden vid naturistcampingen La Grande Cosse

Campingen är såld till ett engelskt företag, Capfun, som äger flera campingar i Frankrike och England. Redan nu var det uppbyggt vattenrutschbanor, lekborgar mm. Vi kan inte fatta att en camping som ligger väldigt avsides och har en flera kilometra lång strand där alla är nakna skall bli en textilcamping. Vi talade med några som har bott här i över 20 år och som nu måste leta efter något annat ställe. Tråkigt är det minsta man kan säga.
Hur som helst så stannade vi i 13 nätter och hade det skönt. Vi promenerade på den långa stranden, tog cykelturer till bland annat St-Pierre-s-Mer, vingården Chateau D’Anglès, som har sålt vin till Systembolaget, och gjorde en bilutflykt till Béziers som vi inte har besökt tidigare. Där var vi inne i katedralen tog en rundtur med ett minitåg med mera. Den sista september tackade vi för oss och åkte upp till Avignon.

Avignon

Påvepalatset i Avignon

I Avignon stannade vi på Camping Bagatelle som ligger väldigt centralt. Det var bara att gå över Rhône så var man inne i den gamla stadskärnan. Här besökte vi påvepalatset, där det under åren 1305–1378 bodde inte mindre än sju påvar. Vi var också vid bron Pont Saint-Béndézet (länken går till den franska Wikipédia; det finns tyvärr ingen svensk artikel) som började byggas 1177. I dag går den dock bara ut till mitten av Rhône.

Påvepalatset i Avignon

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbakavägen med stopp i norra Frankrike och norra Tyskland

Ett mysigt café i norra Frankrike

Vi hade tänkt stanra en dag till i Avignon men på morgonen började det ösregna och åska och vi såg att det skulle fortsätta regna. Därför vi körde vidare norrut. Det var verkligen regn hela dagen och på kvällen stannade vi på en fin camping i Lons-le-Saunier. Dagen därpå var det uppehåll och vi fortsatte norrut och i Alsace var vi uppe på 1100 meter över havet och där var det kallt men när vi kom ner till Colmar och korsade Rhenen var det betydligt skönare. Norr om Colmar stannade vi på en camping i Hemsback där vi åt vår obligatoriska wienerschnitzel.

 

Vår bil och vår husvagn som tar oss runt i Europa

Vi hade bokat Kielfärjan hem också men på grund av att vi inte stannade mer än en natt i Avignon så kom vi upp till norra Tyskland för tidigt och vi körde därför till Rosenfelde Strand och FKK Ostsee där vi blev väl mottagna. Här stannade vi två nätter och passade på att besöka den mysiga lilla staden Heiligenhafen där vi shoppade, åt god fisk och gjorde inköp av öl och vin.
Sista dagen tog vi det lugnt till Kiel där vi ställde bil och husvagn i färjekön. Vi gick sedan in till centrum för lunch och eftermiddagskaffe innan det var dags att köra ombord.
Den 6 oktober var vi hemma igen efter 420 mil och ännu en härlig resa till Frankrike.

Text och bild: Anita och Arne Wahlgren, Borås

 

  • OBSERVERA: Campingen La grande cosse, som finns i ett Natura 2000-klassat område i Fleury d’Aude mellan Narbonne och Béziers är – som författarna skriver – från och med år 2017 inte längre någon naturistcamping. Campingen gör på hemsidan uppmärksam på att alla måste ha baddräkt: Le camping de la Grande Cosse a été naturiste en 2016 mais il ne le sera plus en 2017. Port du maillot de bain obligatoire pour tous  😉
  • Det finns bra beskrivningar av de franska städerna på den franska Wikipédia.

En resa Frankrike runt

I juni 2016 gjorde vi en intressant resa till Frankrike. På grund av vädret så blev det många sevärdheter istället för sol och bad. Fast vi hann med det också några dagar.

Resan ner till Frankrike gick via Danmark, där vi valde att köra över broarna istället för att ta färjan Rødby-Puttgarden. Även om man får köra 14 mil längre så blir det betydligt billigare, speciellt om man skaffat sig en Bro-bizz, och man behöver inte tänka på några tider eller stå i kö.

På vägen mot Frankrike

Vi hade ett ärende i Köln och där bodde vi på en camping precis vid Rhen och härifrån var det lätt att ta sig in till de centrala delarna av staden med cykel. När vi kom in till Altstadt, den gamla stadskärnan, så visade det sig att det var Kölner weinwoche. Ett helt torg var fyllt med stånd där man kunde prova vin från de olika vinproducenterna. Trevligt.

Dagen efter körde vi genom Moseldalen och i Ellenz hittade vi en liten mysig camping precis vid Mosel och härifrån gick det en liten färja över till Beilstein med Burg Metternich. Det är trevligt att bo vid floder och se alla pråmar och andra båtar som går förbi.

Hittills hade vi vackert väder men sedan började regnet. Efter att ha kört genom Luxemburg och Belgien stannade vi på den 5-stjärniga campingen La Croix du Vieux Pont i Berny-Rivière några mil norr om Paris. Här öste det ner och hade så gjort i flera dagar och vi fick stå på en gräsplan där bil och husvagn sögs fast så när vi skulle köra på morgonen kom vi ingen vart (hade inte kopplat loss vagnen). Vi fick koppla ifrån och köra ut bilen till asfaltsvägen och därefter köra ut husvagnen med movern, tur att vi har skaffat det, och sedan gick det bra.

Normandiet

Nu var det Normandie som var målet. Eftersom det regnade och blåste så valde vi att inte bo ute vid havet utan stannade istället på en camping i Bayeux. Här finns den berömda Bayeuxtapeten (det finns även ett inlägg om Bayeuxtapeten på den svenskspråkiga Wikipedia). Tapeten tror man är gjord 1076 och är broderad på en 70 m lång linneremsa och visar normandernas erövring av England 1066. Information går att få på svenska. Vi besökte även MAHB Baron Gèrards konst- och historiska museum samt katedralen.

Utah beach, Normandiet

Vi har en gång tidigare varit i Normandie runt den 6 juni som är dagen D och det är en upplevelse. För under ca 14 dagar är det aktiviteter då man bland annat kan se militärfordonsparad, fallskärmshoppning, gamla flygplan, militärer från USA och England, både äldre och yngre, och många är klädda som på 1940-talet.

Musée Airborne i Sainte-Mere-Eglise, skulptur föreställande fallskärmsägaren John Steele

Ett intressant museum som vi besökte var Musée Airborne i Sainte-Mere-Eglise. Här kan man även se en staty i kyrktornet som föreställer fallskärmsjägaren John Steel som fastnade här och bara kunde se på när striderna pågick under honom. Han blev senare tillfångatagen av en tysk soldat. Sainte-Mere-Eglise var den första byn som blev befriad från tyskarna. Var även på Utah beach och vid Pointe du Hoc här var det branta sidor som soldaterna fick klättra uppför. Man kan dock konstatera att oavsett vilken strand man ser på så fattar man inte att någon kunde överleva.

Bretagne

Vi har länge velat komma längst ut i Bretagne och nu har vi varit där. Den västligaste delen av Bretagne påminner mycket om Irland bland annat för att husen är byggda på samma sätt, nämligen med en skorsten i var ände på huset. Naturen ut mot Atlanten är karg och brant och den norra delen av kusten kallas för Den rosa kusten eller Cote Granit Rosé efter den rosafärgade stenen som kusten här har.

Megaliter i Carnac

I Carnac finns det ett stort område med megaliter, stora stenblock, varav en viktig huvudtyp är megalitgravar. De äldsta byggdes runt 4700 f. Kr. och de fortsatte att byggas till omkring 2900–2800 f.Kr. Här kan man åka runt med ett litet tåg och få information på svenska om både staden Carnac, havet utanför och megaliterna.

Martyrbyn Oradour-sur-Glane

Nästa anhalt var Périgord ett område runt floderna Dordogne och Vézére. Här är det väldigt vackert och det finns mycket spännande att se, så hit kommer vi att resa fler gånger. På väg dit besökte vi Martyrbyn Oradour-sur-Glane.

Bild från Martyrbyn Oradour-sur-Glane
Bild från Martyrbyn Oradour-sur-Glane

Här skedde en massaker den 10 juni 1944 av ett tyskt SS-kompani. Alla i byn beordrades till torget för identitetskontroll och sedan delades människorna in i två grupper, en bestående av män och en av kvinnor och barn. Männen sköts ihjäl och brändes i några garage och lador medan kvinnorna och barnen fördes till kyrkan där de stängdes in, varefter kyrkan antändes.

Martyrbyn Oradour-sur-Glane

En enda kvinna lyckades fly genom ett fönster. Man har låtit denna by stå kvar precis som den var när detta hände och man kan se en symaskin, gamla bilar med mera och det råder en kuslig stämning. Mycket väl värt ett besök. Läs gärna mer på Internet.

 

 

Naturistcampingen Laulurie söder om Périgueux

I Périgordområdet stannade vi i fem nätter på naturistcampingen Laulurie som vi varmt kan rekommendera. Det är en liten familjecamping och ett par kvällar lagade ägarna mat som vi sedan satt vid ett långbord och njöt av. Vi solade, badade (i pool) och gjorde ett par utflykter.

Naturisåcampingen Laulurie. Här äter vi tillsammans maten som värden gjorde åt oss

Bland annat besökte vi Grotte de Rouffignac, en stor grotta som man kan besöka genom att åka med ett litet elektriskt tåg och se på målningar och gravyrer föreställande mammutar, noshörningar, hästar mm som gjordes för 15 000 år sedan. Man kan även se klomärken efter grottbjörnar.

Maison Forte de Reignac, Bretagne

Häromkring är det vanligt att man byggde hus in i berget och vi besökte slottet Maison Forte de Reignac som byggdes för 700 år sedan och har nu renoverats försiktigt och möblerats med tidsenliga möbler och öppnades för besökare 2006. Det ligger nära en trevlig liten ort som heter Eyzies.

Provence

Vi fortsatte österut och åkte en liten bit på motorväg A75 som är vår favoritmotorväg. Vi har åkt den åt båda håll. Den är vacker, spännande och dessutom gratis. Här finns också världens nästhögsta bro vad avser höjd över marken, Viaduc de Millau. När den byggdes var den högst men i dag har Kina byggt en högre bro.

Vi körde över Cévennerna till Camping Domaine de la Sabliere vid floden Céze där vi stannade några nätter och tog det lugnt. Vi har länge varit nyfikna på hur denna camping är att bo på eftersom vi vid ett par tillfällen bott Camping Naturiste La Genese vilken ligger på andra sidan floden.

Vi blev dock besvikna och kommer inte att besöka Sabliere igen. Campingen ligger i en brant backe med receptionen högst upp, butik och restaurang längst ner och poolområdet mittemellan. Det tog oss 20 minuter att gå från vår plats, som var längst ner vid floden, upp till receptionen där enda möjligheten till WiFi var. Vägen upp till receptionen är väldigt brant och vi hörde att det finns en del som får ta hjälp med att få upp husvagnen. Det finns många husvagnsplatser i den övre delen men när vi kom den 10 juni så var dessa platser slut. Fördelen med dessa platser är att de slipper den värsta branten. Däremot har de långt till butik, restaurang och floden som man kan bada i och vada över om man vill besöka La Genese.

Camping Naturiste La Genese ligger utdraget längst med floden och här finns all service. Vägen ner till campingen är visserligen brant men sedan har man allt här nere. Det går att vada över floden och ta sig upp till Chateau de Fereyrolles. Då får man gå genom två andra naturistcampingar. Den ena med namnet Ran du Chateau de Fereyrolles, är en mycket enkel camping, och Le Ran du Chabrier som också är väldigt enkel. Denna var vår första naturistcamping i Frankrike som vi stötte på. När vi kom upp på morgonen så var det flera som visade sexuella anspelningar, varvid vi snabbt tog ner tältet och körde till La Genese som vi såg på andra sidan och som verkade trevlig och här slapp vi anspelningarna.

Om man bor på Sabliere så har man nära in till Barjac och från La Genese är det nära till Mejannes-le Clap där det finns caféer, butiker, uttagsautomater med mera. Sevärdheter i närheten är bland annat Pont d´Arc, floden L´Ardeches kanjon och Pont du Gard.

Vägen tillbaka till Sverige

Nu skulle det börja regna igen och det skulle komma stora mängder så vi packade ihop och började vår resa hemåt. Först skulle vi dock till en vinproducent som tillverkar ett vin som vi fått på en tillställning och som vi tyckte var så gott att det kunde vara värt att göra ett besök hos.

Utanför Grenoble bodde vi på en camping precis bredvid en flod där vattenståndet var väldigt högt och på natten ösregnade det. Det kom 50 mm och vi var tvungna att gå ut och se om vattnet steg. Vi hade ju hört om översvämningarna som varit.

Bilmuseet Cité de l’automobile, Mulhouse

I Mulhouse finns det ett bilmuseum som vi har tänkt besöka i 25 år men det har aldrig blivit av innan nu. Det var verkligen sevärt med bilar från när de började byggas och fram till 1960-talet. Dessutom gamla rally- och formel-1-bilar däribland flera Bugatti.

Bilmuseet Cité de l’automobile, Mulhouse

I Tyskland hittade vi en camping i en mysig stad som heter Tübingen. Vi tycker om när campingar ligger centrala. Cykel tog det bara fem minuter in till centrum med alla gamla fina hus. Här intog vi varsin wienerschnitzel för det är ett måste på varje resa söderut.

Sedan har vi en favoritcamping som vi har besökt hur många gånger som helst sedan 1985. Den ligger cirka tre mil norr om Hannover, heter Camping Aller-Leine-Tal och ägs i dag av ett holländskt par. För att komma till den måste man köra av vid Raststätte Allertal och sedan ta till vänster. Campingen ligger väldigt bra till om man bara ska ha någonstans att sova. Man kan även äta en enklare middag. Som kuriosa kan vi berätta att vi år 1985 betalade omräknad 75 kronor för tält och fyra personer och i dag betalar vi 185 kronor för husvagn, el och två personer. Det var med andra ord dyrt 1985.

Efter 700 mil var vi hemma igen med många härliga minnen. Vi sitter nu och ser på Tour de France och det är inte utan längta tillbaka, för Frankrike är ett fantastiskt land att semestra i, för det har allt. Alplandskap, Medelhavs- och Atlantkust, stora städer, intressant inland och massor av historiska minnesmärken. Man behöver inte kunna franska, för i dag talar väldigt många engelska. Om man bara kan hälsa på franska så går det bra med teckenspråket. Man behöver inte vara rädd för att inte hitta någon camping för det finns välskötta campingar överallt, dessutom finns det otroligt många naturistcampingar och vi har besökt tio av dessa.

Har ni inte rest runt i Frankrike, så rekommenderar vi verkligen det. För vår del blev den en ny resa redan i september 2016 – men den skriver vi om senare. När det gäller att hitta naturistcampingar så rekommenderar vi FKK Reiseführer Europa 2017 som man kan köpa i de svenska internetbokhandlarna.

Anita och Arne Wahlgren

 

Texten har publicerats i Tillsammans nr. 1-2017