Nonogram i Tillsammans 3-2018

Här kommer lösningen:

 

© Sylvia Larsson, NF Skaraborg och Tillsammans – språkrör för Sveriges naturistförbund, 2018.

Lycka till i svampskogen!

 

Du kan även ladda ned en PDF-fil med lösningen för utskrift: Nonogram i Tillsammans 3-2018, Facit

Här finns själva uppgiften, samt anvisningar som PDF-fil för nedladdning och utskrift: Nonogram i Tillsammans 3-2018, Uppgiften, anvisningar och exempel. PDF-fil för utskrift.

Eldningsförbud (och grillfester)

I år har vi ju inviterat Medelhavet till Norden, i alla fall klimatet. Det ska man ju inte klaga på om inte man tycker om att gå med raggsockor, mössa och vantar året om…

MSB har ju anmodat länsstyrelserna och regionerna att utfärda ett nationellt eldningsförbud. Många av föreningarnas sommararrangemang är ju gemensamma grillfester – och många friluftsmänniskor, speciellt campingmänniskor, tycker om grillning. Det får bli ändring på den saken i år.

Kolla gärna föreningarnas hemsidor angående information om hur grillfester ska substitueras, alltså vad som ska göras i stället.

Har en fortfarande fin sommar!

Tillsammans extranummer, sommaren 2018

Tillsammans utkommer, som tidigare i nummer 2-2018 meddelat, med ett extranummer under sommaren 2018.

Detta extranummer utkommer enbart som e-publikation som kan laddas ned från en extern webbsida via länken nedan. Tidningen kan läsas på den externa webbsidan och den kan också laddas ned som PDF-fil via bottenmenyn i den externa läsaren. Klicka på symbolen med molnen och pilen nedåt för att ladda ned tidningen.

Nedladdning till egen dator rekommenderas.

De som vill ha tillgång till möteshandlingarna i Umeå måste antingen ha utskrifter eller ha laddat ned Tillsammans till sin egen dator. I Umeå finns det under mötet inte möjlighet att koppla upp sig på något publikt nätverk.

Tillsammans och Naturistnytt utkommer igen, som vanligt i pappersform, i mitten av september. Det ska vara fokus på Sverige och Norden i Tillsammans nr. 3-2018. Redaktionen ser fram emot att få dina bidrag, i form av reseberättelser till dina smultronställen i Sverige och övriga Norden, innan 1 augusti 2018.

 

Länk till Tillsammans extranummer (extern sida öppnas i ny flik/nytt fönster)

© Tillsammans – språkrör för Sveriges Naturistförbund och Sveriges naturistförbund, 2018. All återgivning av text, bilder eller delar därav, samt spridning av e-publikationen eller delar därav utan tidningens medgivande är förbjuden och överträdelse kommer att beivras. (ISSN 0374-4437)

UR Samtiden – Solen på gott och ont

UR Samtiden har inspelat en föreläsningsserie från Lunds universitet som har genomförts i samarbete med Region Skåne om solen och dess påverkan på människan och miljön. Det finns också tips och vägledning hur du ska vistas i solen och hur du kan skydda dig från solens farliga strålning. Den kanske bästa nyheten är att människor som vistas i solen är friskare än de som inte alls gör det – men lagom är bäst, för det finns också risker om man vistas för mycket och oskyddat i solen.

Fram till 31 maj 2018 kan man titta på de åtta föreläsningarna via UR:s hemsida och helt lagligt ladda ned dem till sin egen dator. Här är adressen.


UR Samtiden – Solen på gott och ont

 Solens strålar för både gott och ont med sig. Under Forskningens dag på Universitetssjukhuset i Lund presenterade en rad forskare sina slutsatser på ett kortfattat och begripligt sätt. Mest slående är alla de goda effekter solen har på vår hälsa. Men mycket forskning återstår innan vi har hela bilden klar. Moderator: Lisa Kirsebom. Inspelat den 7–8 november 2017. Arrangör: Lunds universitet och Region Skåne.

Dragonuddens naturistbad bevaras

Förbundet skrev om förhandlingarna mellan Föreningen Umenaturist, FUN, och kommunen här och i tidningen Tillsammans. Även förbundsordföranden engagerade sig i saken och bistod FUN med ett uttalande riktat till beslutsfattare och press.

Inför vårnumret av Tillsammans (nr. 2-2018) meddelar FUN att det är status quo angående Dragonudden:

Vårt (FUN:s) läge är ett typ av status quo, kommunen har gått med på att inte göra en delning av stranden men verkar inte vara villiga att ta ställning för att i media uttala sig om att det är en naturiststrand. Och så länge de inte understryker det så är det fritt spelrum för de närboende att bada där och hävda sin allemansrätt.

FUN skriver i föreningsmeddelanden i Tillsammans 2-2018:

I sommar badar vi vidare på Dragonudden. Under våra möten med Fritidsnämnden har vi kommit fram till att stranden inte ska delas för att göra plats för ännu en textilbadplats. Dock verkar vi inte kunna hindra närboende att vara på stranden påklädda. Vad vi kan göra är att fortsätta bada och sola där som vi gjort i 40 år, och hoppas att de närboende finner större nöje i att bada med likasinnade istället för att envisas med att inkräkta på naturiststranden.


Här finns Dragonudden:

KML-LogoFullscreen-LogoGeoJSON-LogoGeoRSS-Logo
Dragonuddens naturistbad, Umeå

laddar karta - vänligen vänta...

Dragonuddens naturistbad, Umeå 63.760247, 20.199673 Dragonuddens naturistbadplats Stöcksjö 512 905 80 Umeå Dragonudden är ett naturistbad i Stocksjön. Badet ägs och förvaltas av Umeå kommun. Kollektivtrafik: Länstrafiken Västerbotten, Buss 11 (Umeå – Nordmaling) till hållplats Stöcksjö E4. Därifrån drygt 2 km promenad. Cykelavstånd till Umeå centrum: cirka 10 km.

Nonogram, Instruktioner

Nonogram löser man så här:

Japanska bildkryss, nonogram, innehåller en dold bild och lösningen bygger på logiskt tänkande på samma sätt som Sudoku och Kakuro. Siffrorna på raderna och kolumnerna anger hur många rutor som ska fyllas i varje block. Mellan varje ifyllt block måste det finnas minst en tom ruta. Markera tom ruta med en lite prick.

Exempel 1: Fyll i raderna och kolumnerna där det står 10. Dessa måste alla vara ifyllda eftersom det enbart är 10 rutor på varje rad och kolumn.

 

 

Exempel 2: Sätt prickar där det är givet att det måste vara tomma rutor. Översta raden till exempel ska bara ha 1 ruta fylld. Den finns redan. Alltså ska resten vara tomma.

 

Exempel 3: Nedersta raden är given eftersom 8 rutor ska vara fyllda och 2 rutor redan är prickade som tomma. Femte raden uppifrån får en ny ruta fylld eftersom 5 ska vara fyllda. Vänta med de andra tre rutorna eftersom de inte är givna.

 

Exempel 4: Sjätte kolumnen kan nya rutor fyllas eftersom 4 enbart får plats på ett ställe. Sjunde raden ska tre få plats. Två blir givna och den tredje får vänta.

 

 

Exempel 5: Fortsätt att fylla i givna rutor och pricka tomma rutor på rader och kolumner omväxlande.

 

 

Exempel 6: Den färdiga lösningen bildar en liten segelbåt.

 

 

 

© Sylvia Larsson, NF Skaraborg och Tillsammans – språkrör för Sveriges naturistförbund, 2017.

Du kan ladda ned en PDF-fil med denna instruktion för utskrift: Nonogram, Instruktioner

Respekt för varandra: FUN deltar i Pridefestivalen i Umeå

Naturismen grundidé är att visa respekt för varandra och omgivningen, samt att se och acceptera människan som hon är, som NFS Grundtvig redan sade under 1800-talet: Mennesket først.

Riksmötet 2017 har dessutom gett i uppdrag åt medlemsföreningarna att söka samarbete med lokala föreningar för att sprida naturismens sunda idé. Förbundsstyrelsen har därefter sammanställt en lista av märkesdagarna, med utgångspunkt i FN-dagarna, som ska vara en mall för medlemsföreningarna. Föreningen Umenaturist (FUN) är först ut med att samarbeta med lokala krafter för att kämpa för människornas lika värde och rätten att älska varandra.

Bland de andra fokusområden är bland annat etniska minoriteter, människor med funktionsvariationer och så klart framtidens hopp, barn och deras familjer.

 

På årets Pridefestival i Umeå den 30 september 2017 där över tusen människor tågade stolt för att stå upp för människornas lika värde och rätt att älska var FUN med i tåget.
Många uppskattade FUN:s plakat och flera positiva kommentarer hördes.
Foto: Linnea Mattsson.